Китайските разузнавачи имат за задача да откраднат данни за ваксина

...
Китайските разузнавачи имат за задача да откраднат данни за ваксина
Коментари Харесай

Шпиони срещу шпиони в надпреварата за ваксина срещу коронавирус

Китайските разузнавачи имат за задача да откраднат данни за ваксина за ковид и по тази причина хакерите им се насочват към обект, който съгласно тях ще е лесна цел - не фармацевтични компании, а Университета на Северна Каролина и други образователни заведения, в които се организират изследванията. И те не са единствени. Топ разузнавачите на Русия от Службата за външно разузнаване (СВР) също се насочва към разработващите ваксини в Съединени американски щати, Канада и Англия. Шпионските им старания са засечени за първи път от английска разследваща организация, която следи интернационалните оптични кабели. Иран също съществено прави опити да открадне информация за изследванията за ваксина.

Почти всички съперници на Съединени американски щати ускориха опитите си да откраднат американските изследвания, а на собствен ред Вашингтон предприе стъпки в отбрана на университетите и корпорациите, които вършат най-авангардните изследвания. Разузнаването на НАТО, което нормално се занимава с маневрите на съветски танкове и терористични звена, разшири активността си и следи изкъсо напъните на Кремъл за кражба на изследвания за ваксина, споделя представител на западните служби, осведомен със обстановката.

Казано в резюме, всяка себеуважаваща се шпионска организация по света се пробва да разбере какво са намислили другите.

Пандемията с ковид докара до най-бързото преориентиране на международните разследващи организации, като ги изправи една против друга в новата огромна игра. Съперничеството припомня на галактическата конкуренция, когато Съветският съюз и Съединени американски щати разчитаха на шпионските си служби да уловят момента, в който другата страна евентуално ще направи пробив. Но до момента в който битката за постигане на Луната по време на Студената война се разгръщаше в продължение на десетилетия, времевият небосвод за обезпечаване на данни за лекуването на ковид в този момент е доста съкратен, защото нуждата от ваксина става все по-належаща с всеки минал ден.

 

„ Би било цяло знамение Китай да не се пробва да открадне

 

най-ценните биомедицински изследвания сега. Те са скъпи от позиция на финансите и скъпи от позиция на геополитиката “, разяснява Джон К. Демърс, висшестоящ представител на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати на събитие на Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.

Офанзивата на Китай е всеобхватна. Китайски сътрудници употребяват скрито и данни на Световната здравна организация, с цел да насочат добре опитите си за хакване на имунизацията както в Съединени американски щати, по този начин и в Европа, твърди сегашен чиновник на разузнаването. Не е ясно по какъв начин тъкмо Китай употребява основната си позиция в СЗО, с цел да събира информация за работата по ваксина по света. СЗО фактически събира данни за ваксини в развой на създаване. Голяма част от тях стават публично притежание, само че китайските хакери може да са се възползвали от ранни данни за това кои старания за създаване на ваксина срещу ковид са най-обещаващи съгласно СЗО, твърди някогашен шпионин.

Централно разузнавателно управление на САЩ научава за дейностите на Китай при започване на февруари, когато вирусът стартира да върлува в Съединени американски щати, и стартира да следи от близко ходовете на Китай в границите на интернационалните организации, в това число СЗО. Изводите на разузнаването спомагат за твърдата линия, която Белият дом предприе по отношение на СЗО през май, съгласно някогашен чиновник на разузнаването.

Освен Университета на Северна Каролина

 

китайски хакери се насочват и към други университети в страната

 

и е допустимо мрежите на някои от тях да са били компрометирани, разясняват американски публични лица. Г-н Демърс споделя в речта си, че Китай е направил „ голям брой непозволени влизания “ в допълнение на тези, оповестени в обвинителния акт на Министерството на правораздаването от юли против двама хакери, които са упрекнати, че работят от името на шпионските служби на китайското Министерство на държавната сигурност за да наблюдават данните и проучванията за ваксини на американски биотехнологични компании.

ФБР наскоро предизвести представители на Университета на Северна Каролина за хакерските опити. Китайските екипи се пробват несполучливо да обхванат в компютърните мрежи на епидемиологичния факултет на университета. Лесли Минтън, представител на Университета на Северна Каролина, споделя, че образователното заведение „ постоянно получава предизвестия от организациите за сигурност на Съединени американски щати за закани. “ Тя насочва по-нататъшните въпроси към федералното държавно управление, само че споделя, че университетът е вложил „ в непрекъснато наблюдаване “, с цел да може „ да се защищити от неспирните офанзиви и закани от организации, финансирани от други страни. “

Китай употребява и партньорствата за изследвания, построени сред американски университети и китайски институции. На 22 юли администрацията на Тръмп подреди на Китай да затвори консулството си в Хюстън частично, тъй като сътрудници са го употребявали като база, от която вършат опити за определяне на връзка с медицински специалисти в града, показват от ФБР.

Китайските сътрудници се насочват към университетите, тъй като считат, че отбраната на данните там не е по този начин постоянна както при фармацевтичните компании. Освен това откривателите дават данните по създаването на ваксини и противовирусни лекувания за обзор от сътрудници, което

 

дава по-голяма опция за достъп до формули и тактики,

 

изяснява американски държавен представител.

Засега съгласно формалните лица задгранични шпиони са се сдобили с малко данни от американските биотехнологични компании, към които са се прицелили: Gilead Sciences, Novavax и Moderna.

В момента, в който английската организация за електронно наблюдаване G.C.H.Q. научава за съветските опити, а американското разузнаване схваща за китайските хакери, Министерството на вътрешната сигурност и ФБР изпращат екипи, които да работят с американските биотехнологични екипи и да покачат отбраната на компютърните им мрежи.

Руските опити, извадени нескрито от британски, американски и канадски разследващи служби през юли, са ориентирани най-вече към събиране на данни за проучванията на Университета в Оксфорд и неговия фармацевтичен сътрудник „ АстраЗенека “. Руснаците, уловени при опит да се снабдят с данни за имунизацията,

 

са част от групата, позната като " Коузи Беър "

 

(„ Удобната мечка “), която сплотява хакери, свързани с съветската СВР. " Коузи Беър " е една от хакерските групи, които през 2016 г. влизат в компютърните сървъри на Демократичната партия.

Специалисти по вътрешна сигурност предизвестяват фармацевтичните компании и университети за офанзивите и оказват помощ на институциите да създадат обзор на сигурността си. Най-често специалистите установяват, че хакерите употребяват известни уязвими места, които занапред би трябвало да бъдат предпазени, а не по-сложните кибероръжия, които са ориентирани към незнайните недостатъци в компютърните отбрани.

Засега няма корпорация или университет, които да са оповестили обири вследствие на хакерски дейности. Но някои от хакерските опити въпреки всичко съумяват да обхванат оттатък отбраните и да влязат в компютърните мрежи, споделя американско публично лице. „ Тук на процедура приказваме за конкуренция с времето, с цел да могат положителните да открият уязвимите места и да ги защитят, както и да приложат отбраните преди неприятните да ги намерят и употребяват. Надпреварата е по-оспорвана от всеки път, “ споделя Брайън С. Уеър, заместник-директор по киберсигурност в Агенцията за киберсигурност и отбрана на инфраструктурата към Министерството за вътрешна сигурност.

Засега

 

обществено са разобличени единствено два хакерски екипа - по един от Русия и Китай,

 

само че няма подозрение, че голям брой хакерски екипи от съвсем всички разследващи служби се пробват да откраднат данни за имунизациите.

На 11 август Русия разгласи, че е одобрила ваксина, което неотложно породи подозрения дали съветските учени не са били най-малко малко подкрепени от работата на шпионските служби по кражбата на данни за проучвания от други страни.

Американските публични лица упорстват, че американските шпионски старания са единствено отбранителни и че на разследващите служби не е подредено да крадат изследвания. От друга страна, сегашни и някогашни разследващи сътрудници споделят, че действителността не е толкоз ясно обрисувана. Докато американските разследващи служби се пробват да открият какво може да са откраднали Русия, Китай и Иран, те биха могли да попаднат на данни за проучванията на тези страни и да ги вземат.

Официални лица показват опасения, че по-нататъшните хакерски опити биха могли да окажат негативно въздействие върху напъните да създаване на ваксина. Хакерите, които извличат данни, биха могли несъзнателно – или предумишлено – да повредят изследователските системи. „ Когато съперникът сграбчва и бяга, има доста по-голяма възможност освен от кражба на данни, само че и от нарушение на работата на жертвата, “ споделя господин Уеър.

От една страна, част от шпионските старания на Русия и Китай може да имат за цел да ревизират личните им проучвания или да потърсят удобства, само че въпреки това задачата може да е да всеят съмнение към възможна ваксина от западните страни. И Русия, и Китай популяризират погрешни данни за вируса, произхода му и отговора на Америка. Специално съветските разследващи служби поставят основите за по-агресивни старания за

 

ескалиране на настроенията срещу имунизацията на Запада

 

и биха могли да употребяват обвиняванията в шпионаж в поддръжка на изказванията си. Русия от дълго време се стреми да подклажда разликите в американското общество. Настоящи и някогашни експерти по национална сигурност споделят, че чакат Русия в последна сметка да популяризира погрешни данни за която и да било ваксина, утвърдена от Запада.

„ Това състояние много припомня на остарелия Съветски съюз “, споделя Фиона Хил, някогашен представител на Националния съвет за сигурност и специалист по Русия, който свидетелства в процеса на импийчмънт на президента Тръмп. „ Русия и Китай намерено се занимават с дезинформация. А има ли по-добър метод за основаване на комплициране и по-нататъшно намаляване на Съединени американски щати от това да насърчаваш настроенията срещу имунизирането? Но в това време да си гарантираш, че всички твои хора са имунизирани, “ отбелязва тя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР