Китайските производители на автомобили отдавна експлоатират водещата си позиция в

...
Китайските производители на автомобили отдавна експлоатират водещата си позиция в
Коментари Харесай

Китай – посока на атаката в Европа и света - Tesla и Porsche

Китайските производители на коли от дълго време експлоатират водещата си позиция в електрическата подвижност с европейска атака за дребни и междинни транспортни средства. Сега, с Nio, компания от по-високия клас, нападат за първи път с революционна система за промяна на батерията. Китайците са известни че не се опасяват да се учат, даже и в случай че се постанова да копират. Преди 15 години техните производители с марки като Brilliance или Landwind се пробваха да започват в Европа. Надеждите им за сполучливо нахлуване на европейския авто пазар бяха попарени в краш тестванията на Euro NCAP.

Междувременно производители като Nio, BYD или Lynck & Co. освен преодоляват към този момент с триумф трудностите за оптималния рейтинг от пет звезди. Със своята атака, планувана за есента на тази година, те също учат конкуренцията да се опасява. По пътя от чираци до майстори в занаята китайците се възползват от своята устойчивост и самообладание, от ноу-хауто на европейски сътрудници, от финансова мощност, която се поддържа от страната и градовете.

Шведският производител Volvo е благосъстоятелност на Geely Group от 2010 година През 2004 година най-голямата китайска автомобилна компания SAIC, в която присъединяване има и Volkswagen, закупи правата за моделите Rover 25 и 75. Rover участва на пазара в Поднебесната от 2007 година под името Roewe. В интернационален проект, под управлението на MG Roewe, се търсят клиенти и го вършат сполучливо, съвсем неусетно само че последователно нагоре.

Експерти от промишлеността пресмятат, че 150 000 автомобила, създадени в Китай, могат да бъдат продадени в цяла Европа тази година. BYD („ Build your Dreams “) демонстрира капацитета, който имат амбициозните китайци - най-големият производител на електрически коли в света, който се счита за софтуерен водач в батериите и си сътрудничи с Daimler, има към 640 000 продадени електрически коли и plug-in хибриди. през първата половина на годината.

Успешният модел Seal, електромобил в стила на Tesla Model 3, към този момент ще се предлага и в Европа. Обхватът от 500 километра е стръв. Друга е цената. MG ZS EV също служи като образец за предизвикателство пред конкуренцията. Електрическият SUV коства към 34 000 евро, което е по-малко от дребната кола Renault Zoe.

Докато напредват в Европа, китайците запълват вакуума, който немските производители като Volkswagen, Audi, BMW и Mercedes оставят след себе си, когато се отдръпват от нискодоходния бизнес с дребни коли. SAIC запълва празнината с Hongguang Mini EV. Китайският електромобил от марката Wuling, взаимно дружество сред General Motors и SAIC, се трансформира в най-продаваното електрическо транспортно средство в родната си страна през 2021 година Нищо чудно при цени към 4000 евро. Вносител от Литва към този момент е подготвен за въвеждането на модела в Европа. Тук това елмини би трябвало да коства към 10 000 евро.

Дъщерната компания на Volvo Lynck & Co., която към този момент е включена в статистиката на Федералната работа за авто превоз, също е подготвена да стартира. Производителят Great Wall пък желае да продава моделите Ora и Wey посредством швейцарската Emil Frey Group. А Aiways от Шанхай употребява пазарната мощ на веригата за електроника Euronics, с цел да продава кросовър наименуван US.

Марката Nio възнамерява грандиозна премиера през есента. Стартиращата компания от Шанхай, учредена през 2014 година, се вижда като противник на Tesla. Репертоарът на офанзивата включва " супер зарядни устройства ", т.е. станции за бързо зареждане, благородна атмосфера в интериора на Nio или, както се практикува в Китай, охолно обслужване с взимане и връщане на колите до сервиза.

Но на първо място Nio желае да революционизира тематиката за обсега и спиранията за зареждане. Батериите ще би трябвало да се сменят изцяло автоматизирано в специфични станции в границите на пет минути. Планирани са 1000 станции в Европа до 2025 година

В Норвегия, европейският пионер в е-мобилността, Nio към този момент тества ES 8, петметров дълъг седемместен SUV. Подобно на Q7 от Audi, той би трябвало да реализира пробег от 500 километра с батерия от 100 кВт. Но с ET 7 Nio желае да сложи и нови стандарти. Енергийната основа е твърдоклетъчна батерия 150 кВтч, която би трябвало да разреши пробег до 1000 километра, със систематична мощ от 648 к.с. и динамичност като на спортна кола. Така Nio навлиза в премиум сегмента през цялото време и нападна топмоделите Tesla Model S и Porsche Taycan с петметровия седан. Сред оръжията на офанзивата са още автоматизирано шофиране благодарение на високопроизводителни компютри, единадесет камери с висока разграничителна дарба и пет радарни системи.

Nio е продал 90 000 коли в Китай предходната година, спрямо 240 000 за Tesla. В европейската централа в Мюнхен 500 дизайнери и инженери към този момент са заети с развиването на марката. Управляващият шеф за Германия Ралф Кранц носи със себе си опита си като управител във Volvo, Aston Martin и Toyota. Основателят на Nio Уилям Ли употребява особено зa световната ориентировка на марката.

Шансовете за триумф на офанзивата наподобяват съществени, тъй като китайците оферират неповторима система за промяна на акумулатори и имат несъмнено ценово преимущество. С „ бракониерство “ на експерти от европейски компании и дъмпинг на ценитевече се усеща опасност да вземем за пример за немската промишленост. Защото Китай към този момент е водещият пазар за електромобилност, а производители като BYD и Nio имат няколко години преднина в него пред европейските си съперници. Единственият минус в тази атака е основаният преди години имидж, получен да вземем за пример и от банкрута на краш тестванията при първия им опит за евроинвазия.

Към това може да се добави претенциозноста на европейските купувачи. Готови ли са те да похарчат 60 и повече хиляди евро за първокласен автомобил, създаден в Китай? В отговора на този въпрос има прикрито още едно китайско преимущество - дистанцията до цената Tesla Model S е голямо – тя за най-луксозната Tesla потегля от 137 990 евро.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР