Китайските онлайн търговци Шeйн (Shein) и Тему (Temu) не само

...
Китайските онлайн търговци Шeйн (Shein) и Тему (Temu) не само
Коментари Харесай

Китайските търговци “Тему“ и “Шейн“ завземат капацитета на товарните въздушни превози

Китайските онлайн търговци " Шeйн " (Shein) и " Тему " (Temu) освен наводняват европейските и американски пазари с евтини артикули, само че и основават дефицит в международния потенциал за авиотранспорт и подвигат цените на товарните транспорти до рекордни висоти, написа немското списание " Шпигел ". 
Прочетете още
" В средата на 2023 година търсенето от Китай бе доста едва, само че от края на годината внезапно скочи. Както се оказва, повода за това са " Тему " и " Шейн ", показва специалист по логистика. 

Авиокомпаниите надали биха съумели да превозят спомагателни товари, в случай че поради нападенията на хутите против кораби в Червено море фирмите се опитат да транспортират артикули по въздуха. 

Най-голямата наклонност, която визира товарните авиопревози обаче, не се дължи на протичащото се в Червено море, а на китайските компании за електронна търговия като " Шейн " и " Тему ", показва Базил Рикар, който дава отговор за търговията с Китай в " Болоре лоджистикс " (Bollore Logistics). 

С облекла за по няколко евро, домашни използва и играчки, тези компании са си извоювали мощни позиции в бранша на интернет търговията. Според оценките на пазарни анализатори като " Корсайт рисърч " (Coresight Research) единствено " Шейн " държи една пета от международния пазар на бърза мода. Според отчет на Конгреса на Съединени американски щати от юни предходната година " Шейн " и " Тему " ежедневно изпращат общо 600 000 колета към Америка. За Германия, най-голямата европейска стопанска система, съответната цифра се прави оценка на 400 000 пакета на ден. 

Директни доставки от Китай 

Според оценки от сектора всеки ден двете китайски компании изпращат в чужбина сред 4000 и 5000 тона артикули. Големи софтуерни концерни като " Епъл " (Apple) изнасят към 1000 тона дневно и съгласно източници би трябвало да се борят за място в товарните самолети. 

Стратегията на " Тему " и " Шейн " наподобява ясна: двете компании доставят непосредствено от Китай и доставят до дома на клиента, без значение дали той е в Берлин, Ню Йорк или Рио де Жанейро. Междинните играчи като логистични центрове и хранилища са малко. Върнати артикули като ризи, тостери и играчки се унищожават. Същевременно мобилните приложения на търговците са проектирани ненапълно като игри, които да предизвикват покупките. Експертите по отбрана на данните имат някои подозрения по отношение на тях, организации за отбрана на потребителите също имат опасения за сигурността на доста от продуктите. 

Стоките са преференциални и тъй като двете компании държат под око всеки фактор, определящ цената, в това число рестриктивните мерки за безмитен импорт в съответните страни получатели. За да се заобиколят относително строгите китайски ограничавания за износа на електроника, стоките се транспортират с камион до Виетнам, а от Ханой се изнасят със аероплан. 

Тайланд също стана мечтана цел, защото в товарния отсек на доста пътнически самолети към момента има свободен потенциал и надлежно цените са към момента ниски. Междувременно фирмите се пробват сами да се снабдят със самолети. 

" Чухме, че " Тему " търси да вземе на лизинг дванайсет огромни транспортни самолета. Претърсват пазара за всеки аероплан, до който могат да се доберат. Дори получихме директно питане на уеб страницата си ", споделя Марк Шлосбърг, вицепрезидент на компанията за товарни авиопревози " Юник лоджистикс " (Unique Logistics). 

Търсенето ще продължи още дълго   

" Тему " уточни при питане от " Ройтерс ", че търси медиатори в Съединени американски щати и Европа, с цел да редуцира транспортните направления и периоди за доставка. " Шейн " към този момент стартира да построява хранилища в Съединени американски щати. 

Засега специалистите по логистика не чакат взривът на товарните транспорти от Китай скоро да отшуми. Въпреки че някои превозвачи разшириха потенциала си за товарни транспорти, този потенциал към този момент също е запазен дълготрайно, показва представител на " Шенкер " (Schenker). " Очакваме търсенето да остане мощно и през идващите месеци ", добави той. 
  
Това, което за сектора би трябвало да е мотив за наслада, е и обект на рецензии. Не се знае дали бизнесът с " Тему " и " Шейн " ще се окаже дългогодишен, съгласно отговарящите за Азия специалисти на една логистична компания. Опасността е да бъдат отблъснати надеждни в продължение на години клиенти. " И без това от позиция на екологичност и резистентност " Тему " и " Шейн " са злополука ", показват източници от сектора, написа Българска телеграфна агенция. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР