Китайските лидери тръгват на редовната си годишна сбирка на брега

...
Китайските лидери тръгват на редовната си годишна сбирка на брега
Коментари Харесай

Си Цзинпин изправен пред куп предизвикателства

Китайските водачи потеглят на постоянната си годишна колекция на брега на Жълто море в миг, когато политическите води в страната наподобяват бурни.

Китайският президент и водач на ръководещата комунистическа партия Си Цзинпин е притиснат от стопански, външнополитически и домашни политически провокации единствено няколко месеца, откакто разчисти пътя си да ръководи толкоз дълго, колкото пожелае и стана най-доминиращият водач в Китай след Мао Цзедун.

Растящите рецензии против политиката на администрацията на Си разкриват рисковете, пред които той се изправя, съсредоточавайки в ръцете си толкоз доста власт. Той се трансформира в натурален прицел за обвинявания.

" Концентрирайки толкоз доста власт, Си е виновен за всички политически компликации и политически провали ", споделя Джоузеф Чън - пенсиониран професор от хонконгския Сити Юнивърсити, дълготраен наблюдаващ на китайската политика. Си очевидно доминираше всеки ден на първите страници на държавните вестници и в новинарските излъчвания на държавната телевизия. През последните седмици обаче обществените му прояви станаха по-редки. " Той не може да трансферира виновността (другиму), по тази причина дава отговор, като лимитира общественото си наличие ", прибавя Чън.

Предизвикателствата към този момент не наподобяват като опасност за властта на Си, само че за мнозина китайци доверието в държавното управление е под въпрос. Особено терзание за мнозина съставлява комерсиалната война със Съединени американски щати, която заплашва с по-високи мита китайски експортни артикули за стотици милиарди долари. Критици споделят, че към момента чакат ясна тактика от Пекин за воденето на договарянията с Вашингтон и за отбягване на тежък удар за стопанската система. Вместо това Пекин сякаш възприема курс на опълчване и ответни ограничения.

Както фондовият пазар, по този начин и валутата бележат спад вследствие на това и самата комунистическа партия призна на пленума си предишния месец, че външни фактори се отразяват зле на икономическия напредък.

В същото време се развихри скандал с ваксини, който възроди старите страхове за честността на здравната индустрия и способността на държавното управление да упражнява надзор над мощните компании, преобладаващи в стопанската система. " Доверието е най-важното нещо и загубата на публичното доверие в държавното управление може да има разрушителен резултат ", сподели Чжан Мин - пенсиониран професор по политология в Пекин. Миналата седмица управляващите започнаха масирани ограничения за сигурност, с цел да потушат планувана протестна акция в Пекин след неочакваното срутване на стотици онлайн кредитни компании, разкрили неспособността на държавното управление да реформира финансовата система и да я сложи в услуга на дребните вложители.

В същото време знаковият план на Си - оценената на трилиони долари негова самодейност " Един пояс, веднъж " за създаване на капиталови и инфраструктурни връзки с 65 страни, се натъква на напрежение поради изненадата от финансовите условия измежду участващите страни. Някои китайци също се питат до каква степен е подходящо да се харчат такива големи суми в чужбина, когато милиони китайци не престават да тънат в бедност.

Това ускорява и опасенията, че Си изоставя мощно прагматичния и извънредно внимателен метод към връзките с външния свят, препоръчван от Дън Сяопин - архитекта на китайските стопански промени, заложили основата на днешния условен разцвет.

(Китайските) водачи се чака да дебатират най-малко някои от тези провокации на неофициални полемики в курорта Бейдайхъ в провинция Хъбей. Това е част от традицията, почнала още по времето на Мао. Си и останалите изчезват от погледите за две седмици или повече за тази лятна колекция.

Този леко натруфен китайски триумфализъм " не се харесва на мнозина в партията " и критиците надигат глас, споделя Стив Цан, шеф на Китайския институт към Лондонското учебно заведение за източни и африкански проучвания. Някои даже упорстват за уволняване на един от водещите специалисти по китайска проблематика, икономиста от университета Цинхуа - Ху Анган. 27 випускници от тази елитна институция подписаха писмо в този смисъл.

Тлее и неодобрение от напъните на Си да укрепи властта си, в това число откакто прокара през март снемане на ограничаването за броя на президентските мандати и постави началото на възраждащ се фетиш към личността. Това неодобрение откри израз в дълго протестно писание, озаглавено " Неизбежни страхове, неизбежни очаквания ", написано от професора по право от университета " Цинхуа " Сюй Чжанжун. В него той предизвести, че " хората в цялостен Китай още веднъж имат чувство за неустановеност, изпитват растящо безпокойствие както от посоката, по която страната поема, по този начин и за персоналната си сигурност ".

" Тези безпокойства се трансформират в нещо като национална суматоха ", продължава Сюй и показва осем съответни сфери на опасения, в това число по-стриктен идеологически надзор, репресии против интелигенцията, несъразмерна задгранична помощ и " завършек на промените и завръщане на тоталитаризма ".

Проявявайки още по-голяма храброст, Сюй упорства за възобновяване на ограничаването върху броя на президентските мандати и за преоценка на демократичното придвижване, намерило израз в (протестите) на пекинския площад " Тянанмън " през 1989 година Мирните митинги тогава бяха смазани с военна мощ и тази тематика остава табу и до през днешния ден.

Макар че Сюй, както се твърди, не е в страната и не е публично глобен, различен някогашен критик - пенсионираният професор Сун Вънгуан, бе отведен от полиция в средата на изявление, което той даваше за " Гласът на Америка ", в което остро недоволстваше от разточителните китайски разноски в чужбина.

Признак за терзанията измежду администрацията на Си Цзинпин е нова акция, която има за цел да насърчи патриотизма измежду интелектуалците - позната тактичност, когато се сметне, че има потребност да бъде изменена насоката на обществените диспути.

Директивата за новата акция, издадена на 31 юли, приказва за " необятни пластове от интелектуалците " и за " патриотичния дух на битката ", без да показва нещо съответно.

За източник на забележителна част от недоволството може да бъде посочена неефективността на администрацията, счита цитираният нагоре академик Чжан Мин. " Ако искаш да бъдеш император, би трябвало да имаш значими достижения. А той (Си Цзинпин) няма никакви, и по тази причина е мъчно да убеди хората ", сподели Чжан.

Кристофър Бодийн от Асошиейтед прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР