Китайските журналисти скоро ще трябва да преминат тест за тяхното

...
Китайските журналисти скоро ще трябва да преминат тест за тяхното
Коментари Харесай

Китайски журналисти минават изпит за лоялност към Си Дзинпин

Китайските публицисти скоро ще би трябвало да преминат тест за тяхното схващане за Си Дзинпин, Мисъл - социалистическото обучение, изповядвано от водача на страната, оповестява " Гардиън ".

Съобщение от китайския медиен регулатор е изпратено до голям брой държавни медии в Пекин през последния месец. Инструкцията е чиновниците да се приготвят да се явят на изпит по пропагандно онлайн приложение на Си Дзинпин, пуснато по-рано тази година, с цел да бъдат възобновени акредитациите им.

Повечето имат вяра, че регламентът скоро ще се ползва за китайските кореспонденти в цялата страна . Журналисти от три медийни организации, две от които отвън Пекин разясняват, че също са получили неофициални вести за регистрация в приложението .

" Не мисля, че някой ще успее да се измъкне от него ", изяснява кореспондент от ефирен оператор в източната провинция Шандонг, който добавя, че не е акредитиран да приказва по тематиката.

Изпитът на закрито , който ще бъде прилаган от новинарските организации при започване на октомври, ще бъде разграничен на пет елементи , в това число две за ученията на Си Дзинпин за социализма за новата епоха и на " значимите мисли за пропагандата на Си ", съгласно Media Reform, новинарски акаунт в WeChat.

Новината за теста , оповестена за първи път от South China Morning Post, е в миг, в който китайските медии са изправени пред възходящи ограничавания . Китай се смята за една от минимум свободните за журнализъм страни , класирана на 177 място от 180 през 2019 година от Репортери без граници, над Еритрея и Северна Корея.

" Да шпионираш " истината

Тревожно е, че Съединените щати са част от възходящия брой страни, които желаят да управляват информацията

Често срещано е китайските публицисти да са застрашени от затвор и автоцензура , публицисти, изключително от самостоятелни, постоянно проверяват случаи на корупция в локална или корпоративна сфера. За да получат уверение за преса, публицистите преди този момент са тествани за тяхното схващане на " марксистките журналистически идеали ".

" За да бъда почтен, това не значи толкоз доста ", добавя журналистът от Шандонг. " Все отново това е ход за ограничение на обществения спор . "

Властите ускориха регулацията на китайски медии и интернет , към този момент лимитира достъпа до непознати уеб страници, в това число новинарски уеб сайтове. През юли планът за правилник според китайската система за обществено кредитиране предлага наказване на жителите за издание на информация , която " нарушава обществения морал " или предизвиква " неподходящи обществени въздействия ".

През 2016 година Си Дзинпин изяснява на чиновници в три държавни осведомителни бюра в Пекин, че те са " фронтът за агитация и би трябвало да одобряват партията за фамилно име ".

Според информацията, не се чака изпитът за публицисти да е сложен . В известието, изпратено до кореспонденти от техните редактори, се споделя, че новинарските организации би трябвало да основат проучвателни групи и да стартират подготовка за теста. Примерни въпроси скоро ще бъдат качени и в приложението .

Тестът ще може да бъде наново положен единствено един път . Журналисти разясняват, че не са сигурни дали ще би трябвало да го вземат всякога, когато възобновят прес-картите си, на всеки пет или шест години.

Докато някои публицисти са недоволни от новото предписание, други са по-малко сериозни. " Китайското общество би трябвало да ускори политическите изследвания и вярно да води публичното мнение ", изяснява кореспондент от вестник в югозападната провинция Гуиджоу.

" Западните медии може и да са в положение да отразяват всичко, което желаят, само че те към момента се преценяват с идеологията на своите страни ", добавя той.
 Политкоректността заглушава свободата на словото и тормози американците
Политкоректността заглушава свободата на словото и тормози американците

70% не желаят държавното управление да има пълномощия да стопира новинарски материали
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР