Китайските инвестиции в краткосрочни и дългосрочни американски държавни ценни книжа

...
Китайските инвестиции в краткосрочни и дългосрочни американски държавни ценни книжа
Коментари Харесай

Китай намалява инвестициите в американски дълг. Търговската война ли е причината?

Китайските вложения в краткосрочни и дълготрайни американски държавни скъпи бумаги спаднаха до 6-месечно дъно, достигайки 1.171 трлн. $ през юли от 1.178 трлн. $ през юни, оповестява CNBC.

Данните се следят деликатно, защото продажбата на американски дълг се счита за един от методите, по които Китай може да отвърне на Съединени американски щати в задълбочаващия се търговски спор, само че анализаторите одобряват скептично изказванието, че Пекин употребява това средство, с цел да изпрати известие на Вашингтон.

Китай е най-големият собственик на американски държавен дълг, следван от Япония и Ирландия. Японските вложения в държавни облигации на Съединени американски щати се покачиха през юли до 1.04 трлн. $ от 1.03 трлн. $ през юни.

" Това е неточност при закръглянето. Ако китайците желаеха да покажат недоволството си поради митата, това не е мястото, където ще го вършат ", твърди специалистът Андрю Бренър. " Дали китайците ще имат 2-годишни американски облигации с 2.8% рентабилност или 2-годишни немски облигации с минус 0.53% рентабилност? Китай няма да покаже недоволството си по този метод ", безапелационен е Бренър.

Анализаторите настояват, че Китай е доста по-вероятно да отвърне на митата на Съединени американски щати, налагайки лични мита върху американските артикули, което към този момент направи. Някои считат, че Пекин ще употребява своята валута като оръжие, преди да се отърве от американския дълг.

" Досега реакциите на Китай допускат, че в действителност не желаят това опълчване да стигне прекомерно надалеч. Ако спорът се трансформира в пълномащабна война, каквато към момента не е, тогава несъмнено ще употребяват всичко, с което разполагат ", съобщи Уорд МакКарти, основен финансов икономист в Jefferies. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР