Китайските инвеститори от Hainan Airport Group, които взеха на концесия

...
Китайските инвеститори от Hainan Airport Group, които взеха на концесия
Коментари Харесай

Китайците от HNA на среща с пловдивския бизнес

Китайските вложители от Hainan Airport Group, които взеха на концесия Летище „ Пловдив ” за 35 години, желаят да трансфорат аеропорта в хъб с пътнически и карго терминали. Това стана ясно по време на срещата им с регионалния шеф Здравко Димитров в Областната администрация през вчерашния ден.

Идеята на китайците е да създадат транспортен кулоар, в който Летище Пловдив ще е една частица по Пътя на коприната. Интересът им към обекти в Европа е обвързван с огромната самодейност на китайското държавно управление „ Един пояс, веднъж ”. Затова от Hainan Airport Group към този момент имат много вложения в Европа, измежду които и летище Хан във Франкфурт. В Пловдив китайците се надяват да имат положително съдействие с екипа на Летище Пловдив, който е работил досега. Както и с бизнеса в района, с държавната и с общинската администрация.

Концесионерите споделиха, че имат огромни проекти за развиването на Летище Пловдив, като тяхната цел е то да се трансформира в хъб с пътнически и карго терминали. Областният шеф изрази предпочитание да провежда работна среща, на която ще предложения представители на  бизнеса от региона, които да дадат своите оферти и да очертаят упованията си пред концесионерите на Летище Пловдив. Гостите от Hainan Airport Group пък се поинтересуваха от положението на транспортните коридори в региона. Също от вероятностите за бързото създаване на скоростния път, който ще свърже Околовръстното от кръстовището за село Ягодово с Асеновградско шосе. С новата 4-километрова права всички директно движещи се  автомобили, идващи автомагистрала " Тракия ", няма да влизат в града, а ще го заобикалят. Отсечката ще обезпечи и най-бърз път от Пловдив до летището. Ще бъде отлично, в случай че това трасе стане по-бързо, пожелаха гостите от Китай. Проучват се и опциите за жп връзка от аеропорта до интермодалния терминал за претоварване на транспорти. 

Завчера представителите на концесионера имаха работни срещи в Министерството на превоза, а през вчерашния ден се видяха и с изпълнителния шеф на Летище Пловдив Христо  Щерионов. В идващите седмици следва да бъде структурирано и комерсиалното сдружение, което ще оперира на аеропорта, както и да бъде определен мениджмънтът. По отношение на оперативните щатове концесионерите най-вероятно ще разчитат на сегашните фрагменти на летището.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР