Китайските и руските военни началници отправиха критики към Съединените щати

...
Китайските и руските военни началници отправиха критики към Съединените щати
Коментари Харесай

Китай и Русия се прицелват в САЩ на китайския военен форум

Китайските и съветските военни началници насочиха рецензии към Съединените щати на конгрес по сигурността в Пекин в понеделник, макар че вторият най-старши боен пълководец на Китай даде обещание да ускори връзките в региона на защитата с Вашингтон, предава Ройтерс.

Липсата на постоянна връзка сред американските и китайските военни е непрекъсната паника за Вашингтон на фона на напрежението сред страните и риска от инцидентен конфликт в Южнокитайско море или покрай Тайван.
Форумът в Пекин Сяншан, най-голямото годишно събитие на военната дипломация в Китай, стартира в неделя без министъра на защитата на страната, който нормално е хазаин на събитието, само че включваше американска делегация на фона на възходящото районно напрежение. Руският министър на защитата Сергей Шойгу предизвести Запада, че присъединяване му във войната в Украйна основава сериозна заплаха.„ Западната линия на непрекъсната ескалация на спора с Русия носи опасност от директен боен конфликт сред нуклеарни сили, който е изпълнен с пагубни последствия “, съобщи Шойгу на форума, представен от съветската държавна осведомителна организация ТАСС.
Шойгу също означи, че Западът има намерение да нанесе " стратегическо проваляне " на Русия в " хибридна война " и похвали модела на руско-китайските връзки като " примерен ", оповестиха съветски държавни медии.

Джан Йоуся, заместник-председател на Централната военна комисия на Китай при президента Си Дзинпин, насочи завоалирани рецензии към Съединените щати и техните съдружници, обвинявайки „ някои страни “, че се пробват да подкопаят държавното управление.

Но в други елементи от речта си Джан акцентира нуждата от възстановяване на военните връзки със Съединените щати.

„ Ние ще задълбочим стратегическото съдействие и координацията с Русия и сме подготвени, въз основа на взаимно почитание, спокойно общуване и печелившо съдействие, да развием военни връзки със Съединени американски щати “, съобщи Джан в послание, следено от близко от военни аташета и дипломати на фона на напрежението към Тайван и Южнокитайско море.

Министърът на защитата на Китай изнесе главната тирада в предходните години.

Китай и Съединени американски щати не са имали връзки на високо равнище сред военни, откогато глобеният от Вашингтон някогашен китайски министър на защитата Ли Шанфу беше назначен през март.

Миналата седмица Ли беше уволнен без пояснение и Китай не назова заместител. Ройтерс заяви предишния месец, че Ли, който е в неопределеност от два месеца, е бил разследван за корупция.

Министерството на защитата на Съединени американски щати изпрати делегация, водена от Синтия Ксанти Карас, шеф на Китай в кабинета на заместник-министъра на защитата. Все още не е известно дали екипът на Съединени американски щати ще се срещне настрана с китайски военни.

Участието на американската делегация идва в миг, когато Съединените щати и Китай ускоряват обмена преди предстоящата среща на върха сред президента на Съединени американски щати Джо Байдън и президента на Китай Си Дзинпин идващия месец.

Миналата седмица китайският първи посланик Уанг И се срещна с Байдън за един час в диалози, които Белият дом дефинира като „ добра опция “ да поддържа отворени линиите за връзка сред двата геополитически противника.

Въпреки помирителните забележки за възстановяване на военните връзки сред Китай и Съединени американски щати, Джан и някои офицери от PLA не дадоха знак за по-мека позиция по въпроси като Тайван, който Пекин счита за своя територия.

Китайският генерал-лейтенант Хе Лей, говорейки на панел в неделя, сподели, че в случай че Китай би трябвало да употребява мощ против Тайван, " това ще бъде война за обединяване, обективна и законна война ".

В речта си Джан сподели, че страните " не би трябвало съзнателно да предизвикат други страни по значими и чувствителни въпроси ", добавяйки, че Тайван е " главен интерес " на Китай.

Много западни страни или заобикалят форума, или изпращат единствено дребни делегации на ниско равнище, предпочитайки вместо това да разискват въпроси на интернационалната сигурност на разговора Шангри-Ла, който се организира всяка година в Сингапур.

С подред държавните медии дружно с третия чиновник на комисията Хе Уейдонг Джан организира двустранни срещи с министри на защитата от Лаос, Монголия, Беларус, Източен Тимор и Мианмар.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР