Китайските дипломати в САЩ ще трябва да уведомяват Държавния департамент

...
Китайските дипломати в САЩ ще трябва да уведомяват Държавния департамент
Коментари Харесай

Вашингтон задължи Китай предварително да съобщава за всякакви официални срещи в САЩ

Китайските дипломати в Съединени американски щати ще би трябвало да уведомяват Държавния департамент за всевъзможни публични срещи с американски представители, оповестява Би Би Си.

Официалните визити в " просветителни и проучвателен институции ", такива като учебни заведения и университети, би трябвало авансово да бъдат регистрирани, се споделя в известие на Държавния департамент.

Китай разгласи, че Съединени американски щати нарушават интернационалните правила - Виенската спогодба, само че Вашингтон твърди, че а мериканските дипломати в Китай са изправени пред сходни ограничавания.

Решението идва на фона на обтегнатите връзки сред двете страни.

Държавният департамент прецизира, че разпоредбите ще се ползват при " публични срещи с представители на американската федерална власт , публични срещи с представители на щатско равнище, при публични визити на просветителни институции и при публични визити на проучвателен институции ".

Представител разяснява, че Съединени американски щати просто одобряват реципрочни ограничения в отговор на решението на Пекин да наложи ограничавания на американските дипломати.

Американски представители обясниха, че китайските дипломати не се нуждаят от позволение за срещите, а просто би трябвало да уведомяват Държавния департамент авансово.

В известие китайското посолство в Съединени американски щати дефинира новите правила като " нарушаване на Виенската спогодба " . Китайската страна няма сходни условия към американските дипломати и консулските чиновници в Китай, се добавя. Посолството акцентира, че Съединени американски щати имат доста повече дипломатически чиновници в Китай спрямо китайската страна в Съединените щати. Пояснява се, че единствено през 2018 година американски дипломати са посетили китайски университети повече от 160 пъти.

Виенската спогодба е съглашение, което обрисува разпоредбите за дипломатическите връзки . Според тази спогодба на дипломатите би трябвало да се " подсигурява " свободно придвижване и пътешестване в страните , в които са упълномощени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР