Китайските държавни медии предупредиха, че страната им е готова да

...
Китайските държавни медии предупредиха, че страната им е готова да
Коментари Харесай

САЩ разгневиха Китай със законопроект за подкрепа на Тайван

Китайските държавни медии предизвестиха, че страната им е подготвена да влезе във война поради Тайван, в случай че Съединени американски щати одобряват закон, насърчаващ по-близките връзки сред Тайпе и Вашингтон, съобщи „ Ройтерс “.

Законопроектът, който се нуждае единствено от подписа на американският президент Доналд Тръмп, с цел да влезе в действие, ще разреши на длъжностни лица от Съединени американски щати да се срещат със своите тайвански сътрудници и на представителите на държавното управление в Тайпе да посещават Съединени американски щати при „ уважителни условия “.

Пекин смята Тайван за своя територия и неразделна част от политиката на „ един Китай “, като китайските водачи нееднократно са изразили подготвеност да употребяват мощ, с цел да затвърдят своя надзор върху острова.

Кабинетът по въпросите на Тайван към Държавния съвет на Китай предизвести Тайпе, че може да се опари, в случай че продължава да разчита на Запада.

Държавното издание „ Чайна Дейли “ излезе със остра публицистична публикация, която предизвестява, че в случай че законопроектът бъде признат,  президента на Тайван Цай Ингвен ще бъде поощрен да продължи да пази суверенитета на острова, което може да докара до задействането на Закона срещу отцепването (Аnti-Secession Law), който позволява на Пекин да употребява мощ, с цел да предотврати отделянето на Тайпе.

„ Тъй като Съединени американски щати са обвързани от вътрешното си законодателство да работят в отбрана на Тайван при сходни условия, това единствено би затвърдило мнението, че спускането към пъкъла няма да бъде мъчно “, написа в публикацията.

Изборът на Цай Ингвен за президент на Тайван през 2016 година утежни връзките сред двете страни, защото Пекин подозира, че Цай ще направи опит да разгласи публична самостоятелност. Тайванския президент обаче твърди, че желае да резервира статуквото и да подсигурява мира в района.

Въпреки това, Тайван приветства напредъка по американския законопроект.

Говорейки пред кореспонденти в столицата Тайпе, министър председателят Уилям Лай съобщи, че Съединени американски щати са „ постоянен съдружник “ на Тайван и изрази своята дълбока признателност за закона.

„ Искрено се надяваме, че този закон ще може да укрепи връзките сред Тайван и Съединени американски щати в бъдеще “, споделя Лай.

Високотиражния държавен таблоид „ Глобъл Таймс “ също разгласява публикация, в която се споделя, че Китай може да предприеме целенасочени ограничения против силите в Тайван, които поддържат независимостта.

„ От военна позиция мощта на Народната освободителна войска промени радикално военната и политическата обстановка в региона на Тайванския пролив “, се показва в публикацията.

Съединени американски щати нямат публични връзки с Тайван, само че са задължени от закон да защитят острова при нахлуване. Пекин постоянно споделя, че Тайван е най-чувствителния въпрос в връзките му с Вашингтон.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР