Китайски учени успешно са тествали първото в света устройство за

...
Китайски учени успешно са тествали първото в света устройство за
Коментари Харесай

Изследвания в областта на 6G мрежите доведе до пробив в технологията за откриване на подводници

Китайски учени сполучливо са тествали първото в света устройство за разкриване на подводници, основано на последващо потомство терахерцова (6G) информационна технология

Емил Василев преди 9 секунди 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 11:20 | 29.08.2023

Нашата галактика може да е квантов компютър

ТелефониДаниел Десподов - 10:00 | 29.08.2023

Минг-Чи Куо: тази седмица Apple стартира всеобщите продажби на iPhone 15 Pro, с което ще изпревари Samsung

IT НовиниЕмил Василев - 20:34 | 28.08.2023

Учени са разгадали по какъв начин да създават тетратенит – метеоритен метал, който може да размени редките метали и да промени света на технологиите

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Китайски учени настояват, че сполучливо са тествали първото в света устройство за разкриване на подводници, учредено на последващо потомство терахерцова информационна технология (6G), което е революционно и може да промени морската сигурност. Оказва се, че терахерцовият диапазон разрешава надеждно разкриване на дребни съмнения на водата на повърхността на океана. Такива съмнения не са регистрирани в никакъв случай до момента и те могат да открият освен подводница, само че и да посочат нейния тип, скорост и посока на придвижване.

Това се случва, откакто по-рано този месец отчети разкриха изобретяването на китайски свръхчувствителен магнитен детектор, кадърен да наблюдава най-модерните американски подводници, даже на огромни дистанции.

Терахерцовата технология, ситуирана сред честотите на микровълновото и инфрачервеното лъчение от дълго време дава обещание високи скорости на предаване на данни и ниска инертност, което я прави основен претендент за бъдещето на връзките, постоянно наричана 6G.

Преодоляване на бариерите на природата

Въпросният опит е извършен на неуточнено място в град Далян на Жълто море. Изкуствен източник на тон симулира шума, предаван от подводница, а удължена ръка на проучвателен транспортен съд е употребена за реплика на дрон.

Подводницата, движеща се с висока скорост, „ създава забележителен предаван звук, който се популяризира до повърхността на водата и възбужда вибрациите на повърхността “, отбелязва екипът. Това разстройване, едвам видимо при постигане на повърхността, до момента се смяташе за невероятно да се разграничи от океанските талази.

Въпреки това, терахерцовият датчик съумява да разграничи основаните от индивида талази (с размер 10 нанометра) от естествените океански талази, като това достижение екипът приписва както на хардуерните, по този начин и на софтуерните нововъведения.

Високата периодичност на терахерцовите талази способства за тяхната сензитивност, а китайските учени са основали логаритъм, кадърен дейно да разпознава тези талази с нанометрични размери върху динамичната океанска повърхнина.

Освен в региона на засичането, терахерцовата технология е обещаваща и в областта на подводната връзка. Подводниците, които са известни с това, че са незабележими, могат да употребяват тази технология, с цел да открият контакт с другарски подводници или други военноморски средства.

„ Чрез засичане на акустично провокирани сигнали за трептения на повърхността е допустимо да се инвертира информацията, излъчена от подводните звукови източници. “

споделя екипът

Тези кодирани известия биха могли да бъдат на практика неоткриваеми от съперниците, което би разрешило на подводниците да поддържат секрети и сигурни икомуникационни канали по време на огромни военни интервенции.

„ Технологията ще има забележителен капацитет за приложение в откриването на подводни съдове и други обекти. “

отбелязват учените
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР