Китайски учени са разработили процес за преобразуване на растителни и

...
Китайски учени са разработили процес за преобразуване на растителни и
Коментари Харесай

Биогориво от растителни отпадъци може да се окаже ключът към „зелена авиация“

Китайски учени са създали развой за превръщане на растителни и дървесни боклуци в авиационно гориво с висока компактност, което може да способства за понижаване на излъчванията на въглероден диоксид от самолети и ракети , оповестява " Бизнес стандарт ".
 
Целулозата - главният съставен елемент в биогоривото, е на ниска цена, възобновим и несметен полимер. Съединения като изооктан, додекан и хексадекан и преди са извличани от целулоза за потребление в авиационно гориво. Авторите на актуалното проучване обаче считат, че то е първото по рода си, при което са получени полициклоалканови съединения, подобаващи за потребление като авиационно гориво с висока компактност.
 
Специалистите от Химикофизичния институт в Далян имат вяра, че новото гориво е основен инструмент за по-екологична авиация.
 
Въпросното гориво може да изиграе значима роля за понижаване на излъчванията на въглероден диоксид , защото е получено от биомаса и е с по-висока компактност от общоприетите авиационни горива, разясняват откривателите.
 
Въпреки че на този стадий биогоривото е създадено единствено в лабораторни условия , учените считат, че скоро процесът ще бъде подготвен за комерсиална приложимост.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР