Китайски учени разработиха технология, с която на бял свят се

...
Китайски учени разработиха технология, с която на бял свят се
Коментари Харесай

Родиха се мишлета, чиито родители са от един и същи пол

Китайски учени създадоха технология, с която на бял свят се появиха мишлета, чиито родители са от един и същи пол, съобщи Франс прес.Тя е основана върху модифицирани стволови кафези.

Теоретично видяно, методът, който повдига редица етични въпроси, може да докара до нов метод за клониране на бозайници и даже за забременяване при хомосексуални двойки.

Това е първият сполучлив способ в тази насоха. Предишните сходни опити приключиха с неуспех.

В случаите с двойки женски мишки се родили 29 мишлета въз основа на 210 ембриона. Мишлетата доживели до преклонна възраст и се развъдили обикновено. Но мишлетата, заченати въз основа на генетичен материал от мъжки пол, оживели едвам 48 часа. Учените от Китайската академия на науките имат намерение да извършат по-задълбочени проучвания, с цел да схванат каква е повода за това.

Влечуги, земноводни и риби могат да се развъждат при съществуване на един-единствен родител, само че при бозайниците този развой е по-сложен.

При бозайниците едната половина от генома се наследява от майката, а другата - от бащата. По време на размножаването на бозайници някои гени са подложени на въздействието на специфичен механизъм. В сходство с него експресията на наследеното от бащата копие на ген не е една и съща с тази на наследеното от майката копие на гена - едното е интензивно, за разлика от другото. За да заобиколят този механизъм и да основат мишлета въз основа на гризачи от един и същи пол, учени под управлението на Ци Чжоу от Китайската академия на науките са употребявали хаплоидни ембрионални стволови кафези, които имат индивидуален, а не двоен набор от хромозоми. След това модифицирали генетичния състав на клетките, преди да ги инжектират в миша яйцеклетка. Процесът се различавал според от това дали мишките са от женски или мъжки пол.

"Малко евентуално е тази технология да бъде тествана с хора в близко бъдеще ", съобщи специалистът Душко Илич от лондонския Кингс колидж, който не е взел участие в проучването.

Резултатите от него са оповестени в Cell Stem Cell.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР