Китайски учени откриха тленните останки от дете, което е живяло

...
Китайски учени откриха тленните останки от дете, което е живяло
Коментари Харесай

Учени откриха тленни останки от загадъчен древен човек

Китайски учени откриха тленните остатъци от дете, което е живяло преди 100-200 хиляди години и у което са почнали да поникват непрекъснати зъби, заяви уеб сайтът Сайънс нюз. Става въпрос за най-древната сходна находка в Източна Азия.
Фосилизираната горна челюст на детето на 6,5-годишна възраст включва 7 поникващи непрекъснати зъба. Изследването на вътрешната им конструкция благодарение на рентгенови лъчи посочило, че първият непрекъснат зъб поникнал едвам няколко месеца преди гибелта на детето. Макар че корените на някои зъби израствали по-бързо, в сравнение с у днешните хора, градежът на челюстта, общо видяно, е присъщ за Хомо сапиенс.
Специалистите открили, че детето принадлежи към източноазиатска популация антични хора с релативно дълга дълготрайност на живота, които посвещавали доста време на грижите за потомството си и на възпитанието му. Учените обаче не знаят какво място в еволюцията на индивида заемат въпросните тленни остатъци, които са открити в Северен Китай.
Скелетът на детето, чиито зъби припомнят тези на модерни хора, се отличава с извънредно съчетаване на анатомични особености, в това число черти на неандерталци и на Хомо еректус. Учените са на мнение, че детето е Денисов човек.
Денисовците са тип или подвид изчезнали от лицето на планетата хора, чиито остатъци бяха открити в Денисовската пещера в Алтайския край в Русия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР