Китайски учени извършиха химическа операция върху човешки ембрион и успяха

...
Китайски учени извършиха химическа операция върху човешки ембрион и успяха
Коментари Харесай

Учени премахнаха наследствена болест от ембрион

Китайски учени направиха " химическа интервенция " върху човешки ембрион и съумяха да отстранен рядкото генетично заболяване бета-таласемия, заяви Би Би Си. 

Експериментът е сбъднат с тъкан от пациент с бета-таласемия и клонирани човешки ембриони, които по-късно не са били вградени. 

Бета-таласемията е наследствено заболяване на кръвта, при което се нарушава естественото произвеждане на хемоглобин в организма.

Заболяването се получава от един или два дефектни гена от родителите. Учени са съумели да трансформират този повреден ген. 

Редактирането на базите трансформира главните градивни детайли на ДНК: аденин, цитозин, гуанин и тимин. Потенциално животозастрашаващото нарушаване на кръвта бета таласемия се предизвиква от смяна на една база в генетичния код, което е известно като точкова разновидност. Екипът в Китай е редактирал разновидността.

Проф. Дейвид Лиу, който е пионер на базисното редактиране в Харвардския университет, описва метода като " химическа интервенция ".

Учените считат, че с този способ е допустимо да се избегне бебета да се раждат с бета-таласемия, а един ден - и с генетични болести като цяло. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР