Китайски учен, заподозрян в шпионаж, е задържан на международното летище

...
Китайски учен, заподозрян в шпионаж, е задържан на международното летище
Коментари Харесай

САЩ обявиха, че са арестували китайски шпионин

Китайски академик, обвинен в шпионаж, е арестуван на интернационалното летище в Лос Анджелис тази седмица, до момента в който се опитвал да напусне Съединени американски щати. Той е признал прид федералните сътрудници, че е крал данни от медицински проучвания на Университета на Калифорния в Сан Франсиско и ги е изпращал на военна лаборатория в Китай, оповестиха управляващите.

В общо изказване на прокурора Дейвид Андерсън и специфичния сътрудник на ФБР за Сан Франсиско Джон Бенет, оповестиха че Син Ван е отведен във федерален затвор, откакто се опитал да се качи на аероплан за Тяндзин. 

Той е влезнал в Съединени американски щати с подправен паспорт на 26 март 2019 година, под прикритиета само че медицински откривател, приближаващ да работи в Университета в Сан Франсиско. Започнал да работи в лабораторията, където почнал да оказва помощ в проучванията.  

Следователите са открили, че той в действителност е майор от Китайската национална войска. Ван е обяснявал при своите голям брой опити за приемане на виза, че е напуснал армията през 2016 година и към този момент се занимава с частни проучвания.

Според правосъдните документи Ван, който 4 пъти е пътувал сред Съединени американски щати и Китай, е част от комплициран сюжет, включващ наблюдаване на работата в лабораторията на Университета и изпращане на информация за това на военните в Китай, където да възпроизведат методите и оборудването на лабораторията.

“Ванг е споделил на своя водещ професор в лабораторията, че е копирал някои от работите му и ги е изпратил по имейл в Китай ", се споделя още в изказването.

Федералните управляващи оповестиха също, че някои от дейностите на университетската лаборатория са финансирани с грантове от министерството на опазването на здравето на Съединени американски щати и националния институт по опазване на здравето.

Ванг е упрекнат във визова машинация. Ако бъде наказан, той може да лежи до 10 години в затвор и да бъде глобен $250 000.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР