Китайски служител събирал данни за автономните автомобилиПроектът за самоуправляеми превозни

Китайски служител събирал данни за автономните автомобилиПроектът за самоуправляеми превозни ...

Бивш инженер на Apple арестуван за шпионаж.


Китайски служител събирал данни за автономните автомобили

Проектът за самоуправляеми превозни средства е привлякъл интереса на китайски шпиони, твърди разследване

Бивш служител на Apple от китайски произход беше арестуван на летището в Сан Хосе, преди да напусне САЩ. Той е заподозрян, че е извършвал промишлен шпионаж в полза на китайска компания, предаде Блумбърг.

Твърди се, че Сяолан Чжан е откраднал информация от Apple, свързана с разработките на системи за самоуправляващи се автомобили. Според разследването, той е свалил секретни файлове на лаптопа на съпругата си, преди да напусне Apple през април.

Очевидно, Чжан е възнамерявал да предаде данните на китайската компания Xmotors, в която е постъпил на работа след Apple. Като хардуерен инженер в екипа за разработка на автономни превозни средства, китаецът е имал достъп до конфиденциални данни за проектите.
още по темата
Apple се усъмнила в бившия си служител, засичайки необичайна мрежова активност от негова страна и посещение на офиса преди да напусне.

Чжан е признал вината си пред разледващите от ФБР, но засега няма информация какво наказание може да бъде осъден за подобно престъпление. Представители на Xiaopeng Motors коментират, от своя страна, че компанията винаги е спазвала законите на САЩ и Китай и се отнася сериозно към защитата на правата върху интелектуална собственост.

Източник: technews.bg