Китайски съд осъди 10 души на смърт, повечето заради престъпления,

...
Китайски съд осъди 10 души на смърт, повечето заради престъпления,
Коментари Харесай

Китайски съд издаде смъртни присъди за 10 души на стадион пред хиляди зрители

Китайски съд осъди 10 души на гибел, множеството поради закононарушения, свързани с разпространяване на опиати, до момента в който хиляди гледаха на стадион в провинция Гуандун, написа " Гардиън ", цитирайки държавни медии.

Пред хиляди фенове, в региона на по-малко от 200 километра от Хонконг, съдът разгласи, че те ще бъдат екзекутирани неотложно. От тях седем са наказани поради закононарушения, свързани с опиати, до момента в който останалите - за ликвидиране и обир. Видеа от китайски платформи за шерване демонстрират по какъв начин те биват отведени на стадиона и слизат от полицейски коли с включени сирени, а всеки е придружаван от чиновници, които носят слънчеви очила.

Според " Гардиън " локалните поданици са били поканени да участват на събитието в град Луфън четири дни преди то да се организира с публично уведомление, популяризирано в обществените мрежи. Непотвърдени информации сочат, че на събитието са участвали и възпитаници в униформи.

Платформата, където силите на реда ги водят, с цел да бъде произнесена присъдата им, се намира на място, което е част от писта за тичане. На записите гледащите ги локални поданици са скупчени в центъра на терена, а някои записват протичащото се с мобилните си телефони, приказват си или пушат.

Миналата година Китай екзекутира повече хора от всички останали страни, взети дружно. Не съществува точна статистика, която да се разгласява, тъй като числата съставляват държавна загадка, само че съгласно неправителствената организация Dui Hua, основана в Съединени американски щати, изпълнените смъртни присъди за предходната година са 2000. Сред осъдените някои са наказани за наркотрафик, други - за стопански закононарушения.

При китайското правораздаване (при което 99.9% от обвинените са признавани за виновни) обществените процеси обаче е необичайност в последните години, като се изключи някои каузи за тероризъм в северозападната провинция Синцзян. Много по-честа процедура е било в ранните години на комунизма, когато капиталисти и земевладелци са изобличавани обществено за наставление. Конкретно в Луфън, с население от към 1.7 милиона, това не е първият пободен случай за последните месеци. По-рано тази година осем души бяха наказани на гибел при сходен развой, пишат държавни медии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР