Китайски пилот на изтребител е извършил опасно агресивна маневра в

...
Китайски пилот на изтребител е извършил опасно агресивна маневра в
Коментари Харесай

Китайски самолет извърши рискована маневра близо до САЩ

Китайски водач на изтребител е направил " рисково нападателна маневра " наоколо до американски аероплан за наблюдаване, настоящ над Южнокитайско море, обявиха американските военни пред Агенция Франс Прес.

Инцидентът - който съгласно Пентагона е част от модел на държание от страна на Китай - се е случил в миг на към този момент нараснало напрежение сред Вашингтон и Пекин по въпроси, включващи Тайван и хипотетичен китайски шпионски балон, който беше свален, откакто мина над Съединени американски щати по-рано тази година.

Китайският аероплан " прелетял непосредствено пред и на 400 фута от носа на RC-135, принуждавайки американския аероплан да прелети през турбуленцията му " в петък, се споделя в изказване на Индо-тихоокеанското командване (INDOPACOM).

" RC-135 е правил безвредни и рутинни интервенции над Южнокитайско море в интернационалното въздушно пространство в сходство с интернационалното право ", съобщи командването.

Разсекретените видеозаписи демонстрират по какъв начин изтребител минава пред американския аероплан, който се вижда по какъв начин се тресе от зародилата турбуленция.

Високопоставен чиновник на защитата на Съединени американски щати съобщи, че се следи " обезпокоително повишаване на броя на рисковите въздушни прихващания и борби в морето " от страна на китайски самолети и кораби - дейности, които " имат капацитета да основат рисков случай или неточност в изчисленията ".

" Не имаме вяра, че това се прави от водачи, които работят независимо ", съобщи служителят. " Смятаме, че това е част от по-широк модел. "

Подобен случай с присъединяване на китайски аероплан и американски RC-135 се състоя през декември, което принуди американския аероплан " да предприеме маневри за отбягване на конфликт ", съобщи тогава INDOPACOM

Съобщението за последния случай пристигна ден, откакто Пентагонът съобщи, че Пекин е отхвърлил поканата на американския министър на защитата Лойд Остин да се срещне с китайския си сътрудник в Сингапур по-късно тази седмица.

Но високопоставеният чиновник съобщи, че моментът на известието не е обвързван с отхвърли на Китай от поканата, като изясни, че информацията за случая със самолета " е била предмет на процеса на разсекретяване на военните документи на Съединени американски щати и на процеса на дипломатическа връзка на Съединени американски щати ".

Остин и други американски чиновници работят за подсилване на съюзите и партньорствата в Азия като част от напъните за противопоставяне на все по-настъпателните дейности на Пекин, само че имаше и признаци, че двете страни работят за намаление на ескалацията.

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан и високопоставеният китайски посланик Ван И се срещнаха във Виена по-рано този месец, а по-късно президентът Джо Байдън съобщи, че връзките сред Вашингтон и Пекин би трябвало да се размразят " доста скоро ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР