Китайски официални лица упрекнаха Япония за призива на бившия министър-председател

...
Китайски официални лица упрекнаха Япония за призива на бившия министър-председател
Коментари Харесай

Китай реагира на идеята Япония да приеме американски ядрени оръжия

Китайски публични лица укориха Япония за апела на някогашния министър-председател Шиндзо Абе да се облекчат правилата на страната за неядрена приложимост и да се обмисли приемането на стратегически оръжия на Съединени американски щати за повишение на сигурността на фона на възходящото геополитическо напрежение.

"Японски политици постоянно популяризират заблуди, свързани с Тайван, и даже намерено вършат погрешни изявления, които нарушават трите неядрени правилото на страната ", съобщи представителят на китайското външно министерство Уан Уенбин пред кореспонденти във вторник, съобщи RT.

Тези правила включват възбрана за владеене, произвеждане или разрешаване на въвеждането на нуклеарни оръжия. Япония, единствената страна, която в миналото е била нападана с нуклеарни оръжия, одобри пацифистка конституция след съкрушителното си проваляне във Втората международна война.

Въпреки това в телевизионно изявление в неделя Абе съобщи, че Япония към този момент не би трябвало да счита за "табу " да обмисля опцията да разполага с нуклеарни оръжия на своя територия. Той означи, че доста членове на НАТО разполагат със стратегически оръжия на Съединени американски щати по силата на съглашения за шерване на нуклеарни оръжия с Вашингтон, и добави: "Трябва да разберем по какъв начин се поддържа сигурността по света. "

Абе също по този начин прикани Съединени американски щати да се ангажират с военна интервенция, в случай че Китай нападне Тайван, и да прекратят тактиката си на "двусмислие " по въпроса. Военен спор сред Китай и Тайван би представлявал изключителна обстановка за сигурността на Япония.

Уанг съобщи, че японските водачи би трябвало да бъдат "предпазливи в думите и делата си по тайванския въпрос, с цел да спрат да предизвикат проблеми " Той добави: "Настоятелно молим Япония да се замисли над историята си. "

По време на Втората международна война са убити 20 милиона китайци. Много от тези смъртни случаи са породени от всеобщи убийства на цивилни жители от японските войски.

"Япония стартира нападателна война против Китай и колонизира Тайван в продължение на половин век, извършвайки неописуеми закононарушения ", сподели Уан. Той допусна, че някои японски групировки "не са се примирили с провалянето си и към момента желаят Тайван ".

Китайският държавен вестник Global Times изрази в публицистична публикация в понеделник мнението, че съчетаването на японската "дясна полуда " с капацитета на страната за произвеждане на оръжие ще докара до опустошителни последствия, в това число до "бягство на милитаризма от клетката, в която той е затворен от близо 80 години ".

Изданието прибавя: "Не единствено подигравка, само че и голям действителен риск е група хора в единствената страна в света, която е била бомбардирана с атомни бомби, да призоват виновника да разположи нуклеарни оръжия на тяхна територия. "

В понеделник японският министър-председател Фумио Кишида съобщи пред депутати, че страната няма да обмисли нарушение на правилата си за неядрена приложимост. Той назова концепцията за съглашение за шерване на нуклеарната сила със Съединени американски щати "неприемлива ".

© David Mareuil /Anadolu Agency/Getty Images

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР