Китайски магнат и критик на китайския президент Си Цзинпин беше

...
Китайски магнат и критик на китайския президент Си Цзинпин беше
Коментари Харесай

Китайски магнат и критик на Си Цзинпин бе осъден на 18 г. затвор

Китайски магнат и критик на китайския президент Си Цзинпин беше наказан на 18 години затвор по обвинявания в корупция, предадоха международните организации.

Свръхбогатият Жън Чжъцян, някогашен началник на държавна компания за недвижими парцели, беше и дълготраен член на Китайската комунистическа партия. През юли обаче той беше изключен от нея. 66-годишният Жън е прочут с прямостта си. Още през март той изчезна от полезрението малко откакто разгласява в интернет жлъчна публикация против управляващите, в която подлагаше на критика техния отговор на коронавирусната пандемия.

Жън по-специално назова китайския президент Си Цзинпин " смешник ", а китайското държавно управление упрекна в закъсняла реакция. През април богаташът стана обект на следствие за нарушение на дисциплинатата.

Присъдата му от 18 години затвори и санкция от 4,2 милиона юана (530 000 евро) е за корупция, приемане на подкупи, отклонение на държавни средства и корист с власт, показва Втори областен съд в Пекин. Според съдията по делото някогашният началник на държавната компания за недвижими парцели " Бейджин Хуаюан " е приел сред 2003 година и 2017 година към 1,25 милиона юана (160 000 евро) подкупи. Освен това той е употребявал за персонална полза и е отклонил към 111 милиона юана (13,9 милиона евро) публични средства. Според присъдата Жън " е признал всички закононарушения и няма да апелира правосъдното решение ". Жън беше член на ККП от 1974 година до юли 2020 година и имаше в обществената мрежа Вейбо десетки милиони клиенти, които с неспокойствие чакаха неговите прями изявления. Акаунтът му беше дезактивиран преди четири години след издание на негова рецензия към тирада на Си Цзипнин, в която президентът призоваваше медиите да служат на партията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР