Китайски кораби са били изпратени да почистват огромния петролен разлив,

...
Китайски кораби са били изпратени да почистват огромния петролен разлив,
Коментари Харесай

Борба с невиждана екологична катастрофа след потъването на иранския танкер

Китайски кораби са били изпратени да почистват големия петролен разлив, откакто ирански танкер потъна край крайбрежията на Китай, пораждайки опасения за опустошителни вреди върху живота в морето, оповестява " Франс прес ", представена от news.bg.

Танкерът Санчи, пренасящ 136 тона лек недопечен нефт от Иран, потъна през вчерашния ден, след експлоадирането на нов и голям огън, изпращайки облак от черен пушек на повече от километър над Източнокитайско море.

Само три тела бяха открити от 32-членния екипаж след конфликта на танкера с товарния транспортен съд CF Crystal на 6 януари, предизвиквайки пожар, който китайските кораби се затрудниха да потушат.

Иранските управляващи обявиха, че няма вяра за намирането на оживели измежду екипажа от 30 иранци и двама бангладешци, предизвиквайки тъга и яд измежду фамилиите на моряците в Техеран.

Издирвателната и избавителната интервенция бяха анулирани, а почистването стартира откакто огънят на морската повърхнина беше най-сетне овладян през днешния ден, посочи китайската държавна телевизия.

Два кораба са разпръснали химикали за разтваряне на петрола. Разливът е дълъг 18,5 км и е необятен 7,4 км, като се намира на изток от потъналия транспортен съд. Това доближава повърхност от към 129 кв. км.

" Дейностите по почистването са едно от най-важните неща, върху които концентрираме вниманието си. Никой не желае да види огромна вторична злополука ", уточни представителят на китайското външно министерство, добавяйки, че повода за случая се проверява.

Експертът от американския щат Аляска Ричард Стайнър назова случая " най-големият индивидуален разлив на петролен кондензат в историята ".

Дори в случай че единствено 20 % от товара на танкера се е излял в морето, това ще бъде количество, почти еквивалентно на пагубния разлив на нефт в Аляска през 1989 година от танкера Exxon Valdez.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР