Китайски и японски учени за първи път попаднаха на гама-лъчи

...
Китайски и японски учени за първи път попаднаха на гама-лъчи
Коментари Харесай

Екип от китайски и японски учени откри високоенергийни гама-лъчи

Китайски и японски учени за първи път попаднаха на гама-лъчи с сила от над 100 тераелектрона волта (TeV), излъчени от астрофизичен източник, предава Радио " Китай ".

Гама-лъчите са тип галактически лъчи, генерирани от интензивната интензивност на високоенергийни небесни тела, свързани с произхода на вселената, еволюцията на звездите и галактическата среда, се споделя в листовка на Китайската академия на науките.

Учените в взаимния китайско-японски опит в Тибетския самостоятелен регион откриха 24 гама лъчи с сила от над 100 TeV, като най-мощната е от 450 TeV, което е с над пет пъти повече от откритите от гама-телескопа в Германия, съобщи Хуан Дзин, представител на екипа учени на конференция в Пекин през вчерашния ден.

Откритието е стъпка напред за науката в опитите ѝ да разбере произхода на галактическите лъчи и вселената, сподели Чън Ян професор в Нанкинския университет.

Произходът на галактическите лъчи е тайнственост от първото изобретение за тях, направено през 1912 година Експертите споделят, че те са една от пречките в работата и живота на астронавтите в открития космос. Новото изобретение ще помогне за създаването на защитни средства, които защищават от радиацията на галактическите лъчи.

Според учените гама-лъчите идват от мъглявината Рак, която е свръхнова в съзвездието Телец и е на към 6 500 светлинни години от Земята.

Съвместните опити сред китайски и японски учени наоколо до гр. Янбадзин, който се намира на 4 300 м надморска височина, започнаха през 1990 година Според учените Тибет е идеално място за проучването на лъчите от космоса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР