Китайски и сръбски полицаи за пръв път патрулират заедно по

...
Китайски и сръбски полицаи за пръв път патрулират заедно по
Коментари Харесай

Китайски полицаи започнаха патрули със сръбски в Белград

Китайски и сръбски служители на реда за пръв път патрулират дружно по улиците на Белград. Една от дилемите им би трябвало да е да улеснят престоя в Сърбия на китайски туристи, оповестяват телевизия N1 и организация " Танюг ".

В центъра на сръбската столица (на Площада на републиката и край историческата цитадела Калемегдан) и на летище " Никола Тесла " чиновниците на реда от азиатската страна ще бъдат освен пазители на реда, а и " посланици на Китай ", сподели посланикът на Пекин в Сърбия Чън Бо.

Тя изясни, че те ще имат за задача да пазят и сръбските туристи и че чака и сръбски служители на реда в Китай. Броят им ще се усили, в случай че е належащо.

Броят туристи се е нараснал с 40% за година, се споделя в репортаж на " Радио и телевизия Войводина ".



Полицаите ще патрулират и по улиците на Нови сад, втория сръбски град, както и в Смедерево - на 45 км от Сърбия, където китайци имат стоманолеярен цех.

Промяна

В последните години Китай отпускаше заеми и правеше значими за стопанската система вложения в Сърбия - една от страните, към които бе ориентирано вниманието ѝ на Балканите.

Критици на китайското въздействие в района обаче обръщат внимание на засилващото се съдействие в сигурността. Китайска техника като камери за лицево различаване и даже диалози за взаимно военно обучение също тормозиха някои специалисти и медии в страната.

Освен това китайският колос " Хуауей " възнамерява да построи мобилната мрежа от пето потомство (5G) в Белград на фона на разногласието със Съединените щати поради съмненията, че компанията шпионира в интерес на Китай и правосъдното дело с финансовия шеф на компанията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР