Китайски и шведски лекари са установили, че пиенето на повече

...
Китайски и шведски лекари са установили, че пиенето на повече
Коментари Харесай

Сладките напитки увеличават риска от аритмия с 20%

Китайски и шведски лекари са открили, че пиенето на повече от два литра сладки или подсладени питиета седмично усилва риска от развиване на предсърдно мъждене с 20%. Констатациите на учените са оповестени в публикация в научното списание Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology.


" Изчисленията ни демонстрираха, че доброволците, които употребяват повече от два литра сладки питиета с естествени захари или подсладители за една седмица, са приблизително с 20% по-застрашени от предсърдно мъждене, в сравнение с непиещите такива питиета в наблюдателното изследване. Този риск е бил 3,5 пъти по-висок от естествения за хора, генетично предразположени към развиване на болестта ", пишат откривателите.

Екипът, управителен от Уанг Нинджиан, професор в Шанхайския университет " Дзяотун ", стига до заключението, до момента в който проучва данн, които са събрани като част от геномната банка UK BioBank. Повече от 200 000 английски доброволци са взели участие в нейното основаване, като са дали своите ДНК проби и са се съгласили да преминат през обширен медицински обзор и да отговорят на въпросите на откривателите.

През 10-те години на плана неговите уредници са записали повече от 9,3 хиляди случая на предсърдно мъждене при участниците в UK BioBank. Това разреши на учените да проучат изчерпателно по какъв начин потреблението на сладки газирани питиета със захар и нейните нискокалорични аналози въз основата на изкуствени подсладители въздейства върху вероятността от нарушавания на сърдечния темп.

Последвалите калкулации демонстрират, че рискът е с порядък по-висок за носителите на гени, които благоприятстват аритмията, само че в това време потреблението на сладки питиета усилва вероятността от заболяване при хората, които са минимум склонни да го развият. Това навежда на мисълта, че потреблението на сладки питиета и обвързваните с нея промени във функционалностите на организма сами по себе си способстват за развиването на аритмия, което би трябвало да се вземе поради от лекуващите лекари, настояват учените.

Според статистиката на СЗО аритмиите към този момент са измежду най-често срещаните форми на нарушавания на сърдечния темп. Броят на хората, които имат тези признаци се усилва с към 8-9% всяко десетилетие. През 2010 година по данни на СЗО той е достигнал 33 милиона души. Приблизително един на всеки 10 души, страдащи от хипертония, става жертва на камерна аритмия в по-късните години от живота си./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР