Китайски алпинисти изкачиха Еверест, за да измерят точната височина на

...
Китайски алпинисти изкачиха Еверест, за да измерят точната височина на
Коментари Харесай

Измерват точната височина на Еверест

Китайски алпинисти изкачиха Еверест, за да измерят точната височина на най-високия връх в света , заяви Асошиейтед прес.

На върха са се изкачили осем души , с цел да конфигурират специалн о геодезическо съоръжение и антена за световна навигационна сателитна система.

Възможно е това да е единствената група, която покорява върха тази година. К акто Китай, по този начин и Непал анулираха пролетния сезон за нанагорнище на върха, с цел да предотвратят разпространяването на новия ковид измежду експедициите. Обикновено алпинистите и помощният личен състав живеят седмици наред в претъпкани базови лагери с непълен достъп до здравна помощ.

Експедицията на китайското министерство на естествените запаси се състои от 53 души.

Те вършат измервания от началото на март. За тях се употребяват и спътниците Бейду. Целта е да бъдат избрани освен височината на Еверест, само че и естествените запаси в планината. Събират се също данни за дебелината на снега, времето и скоростта напразно, за наблюдаване на ледниците и екологична отбрана.

Китай е правил шест задълбочени измервания в планината от 1949 година Височината на върха е регистрирана като 8848,13 м през 1975 година и 8844,43 м. през 2005 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР