Китайската централна банка обяви, че от този месец ще подобри

...
Китайската централна банка обяви, че от този месец ще подобри
Коментари Харесай

Китайската централна банка с нови лихвени реформи

Китайската централна банка разгласи, че от този месец ще усъвършенства механизма, употребен за установяване на главната рента по заемите. Банката стартира дълго чакана промяна на метода, по който ръководи парите, с цел да реализира усъвършенстване на икономическия напредък и заетостта в страната, както и с цел да направи по-евтино и елементарно за компаниите да вземат заеми.

От вторник централната банка на Китай последователно заменя съществуващата си закрепена референтна рента за разпределяне на заеми с нова съществена рента по заема, концепцията на която е по-добре да отразява измененията в пазарните проценти. Китайската стопанска система е спаднала до най-бавния си ритъм на напредък от близо три десетилетия заради редица фактори, отбелязва CNN, като неустойчиви равнища на дълг, преход от тежка индустрия и инфраструктура към ползване и ескалираща комерсиална война със Съединени американски щати. Китайската система за лихвени проценти от дълго време е подложена на критика, че не съумява да даде по-ниски лихви на кредитополучателите в корпоративния бранш. Китайските банки избират да дават заеми на държавни компании, заради по-ниския риск, до момента в който частният бранш, който е най-силно обиден от забавянето на стопанската система и комерсиалната война, нормално се обслужва с заеми.

"Реформата демонстрира, че централната банка на Китай се пробва да се оправи с по-фундаментален въпрос - улеснява прекосяването към по-ниски лихви за корпоративните кредитополучатели ", съобщи Хао Чжоу, старши китайски икономист на Commerzbank в Сингапур. Кен Чеунг Кин Тай, основен азиатски валутен пълководец за Mizuho Bank в Хонконг, дефинира промяната като "смела стъпка ". Икономистът разясни, че пазарите ще се наблюдават деликатно във вторник, с цел да бъде избрана степента на стопански подтик. Според анализаторите е прекомерно рано да се дефинира какъв брой ефикасен тласък ще бъде преразглеждането на паричната политика в страната, само че подчертаха също по този начин, че Народна банка на Китай има положителни претекстове да не понижи главната кредитна ставка, защото това не би намалило дейно разноските за заеми и би могло да провокира опасения измежду хората, свързани с този спад.

Политиците в Китай към този момент дадоха отговор на икономическото закъснение с редица ограничения през тази година. Преди броени дни висшият китайски орган за икономическо обмисляне разгласи начинания за повишение на разноските, в това число увеличение на разполагаемия приход на хората, стабилизиране на заетостта и ускорение на промените в селските региони. Китайската централна банка разполага и с богат инструментариум за политика за ръководство на предлагането на пари – по този начин да вземем за пример през последните години тя понижи коефициента на наложителните запаси, насърчавайки банките да отпускат повече заеми. Народна банка на Китай не разкри по кое време съществуващата референтна рента ще бъде дефинитивно отстранена, само че удостовери, че желае да сплоти системата си от закрепени и плаващи лихви.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР