Китайската столица Пекин се подготвя за второто си домакинство на

...
Китайската столица Пекин се подготвя за второто си домакинство на
Коментари Харесай

Два дни преди старта на Пекин 2022: Олимпиадата в цифри

Китайската столица Пекин се приготвя за второто си домакинство на Олимпиада, 14 години откакто одобри летните Игри през 2008 година. Само след 2 дни Пекин ще стане първия град в историята, хазаин както на летни, по този начин и на зимни олимпийски игри.

По този мотив организация Ройтерс събра някои любопитни обстоятелства и числа, свързани с огромния състезателен конгрес, който ще се състои от 4 до 20 февруари: 2900 - брой на спортистите, които показват 90 национални олимпийски комитети, които би трябвало да дойдат в Китай за Игрите дружно с още 25 000 участници под една или друга форма.

109 - брой надпревари за систематизиране на медали в 15 дисциплини в седем зимни спорта. В съпоставяне с Пьончан 2018 в този момент има седем надпревари за медали допълнително.

13 - брой арени, трасета и игрища към Пекин, Янцин и Чжанцзякоу включително и пет наследени и преобразувани трасета от Летните Олимпийски игри през 2008-а година.

55:45 - процентно съответствие в половото разделяне на спортистите за Зимната олимпиада, като спортистките-жени са повече спрямо 2018 година и повече женски дисциплини (46) спрямо предходните Игри.

1 - брой на спортните надпревари без присъединяване на дами. Това е северната композиция - сложна дисциплинираност, включваща ски-бягане и ски-скок. За момента това е само мъжка дисциплинираност, само че Международният олимпийски комитет (МОК) и Световната ски-федерация (ФИС) считат да преминат и тази преграда през 2026 година.

4000 - брой на участниците в церемонията по Откриването на Зимните игри. Това е много по-малко спрямо 15-те хиляди участници на лятната Олимпиада през 2008-а година. И тогава, и в този момент церемонията е режисирана от международно известния режисьор и кинопродуцент Чжан Имоу.

0 - броят на задграничните фенове на Игрите поради рестриктивните мерки в Китай, наложени поради разпространяването на КОВИД-19. Разбира се, тук не броим треньорите и другите екипи на всяка страна. Избрани групи от поканени локални поданици ще бъдат на местата, които Международният олимпийски комитет (МОК) се надява да бъдат запълнени най-малко една трета.

2900 - брой проби от кръв и урина, които Международната организация за допинг-контрол възнамерява да вземе по време на Игрите.

63548 - брой проби за COVID-19, направени в затворения цикъл на Олимпийските игри към 31 януари, в това число 3103 от спортисти.

1140 - медицински личен състав на трасетата и пистите за надпревари в Пекин, включително и ангажирани 74 коли за спешна помощ.

880 милиона $ - дадени пари от МОК за покриване на разноските на уредниците в Пекин.

350 км/ч - оптималната скорост на влаковете без ватман по новата 174-километрова железопътна линия, свързваща Пекин с планинските трасета за надпревари в Чжанцзякоу и Янцин./www.dnes.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР