Китайската служба по въпросите на Тайван нарече опасни коментари на

...
Китайската служба по въпросите на Тайван нарече опасни коментари на
Коментари Харесай

Китай нарече опасни коментар на топдипломат от САЩ за връзките между АУКУС и Тайван

Китайската работа по въпросите на Тайван назова рискови мнения на заместник-държавния секретар на Съединени американски щати Кърт Кембъл, който допусна, че планът за подводници в границите на АУКУС сред Австралия, Англия и Съединени американски щати може да помогне за възпирането на всевъзможни китайски дейности против Тайван, съобщи Ройтерс.

" Неговите забележки са доста рискови ", съобщи представителят Чжу Фънлян в отговор на питане по време на седмичната конференция. " Създаването на така наречен тристранно партньорство в региона на сигурността сред Съединени американски щати, Англия и Австралия всъщност цели да се предизвика военна борба в района посредством военно съдействие в дребни кръгове ", добави той.

Топдипломатът, който предходната седмица направи рядко срещана връзка сред Тайван и АУКУС, съобщи пред основания във Вашингтон мозъчен концерн " Център за нова американска сигурност ", че новите благоприятни условия на подводниците ще укрепят мира и стабилността, в това число и в пролива, който разделя Китай и Тайван, напомни Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Всеки опит да се употребява съответното военно съдействие за интервенция в тайванския въпрос значи интервенция във вътрешните работи на Китай, нарушение на правилото за обединен Китай и застрашаване на мира и стабилността в Тайванския пролив. Твърдо се противопоставяме на това ", съобщи Чжу Фънлян.

Съединени американски щати, Англия и Австралия сътвориха отбранителният пакт АУКУС през 2021 година в границите на напъните си да се опълчват на възходящото въздействие на Китай в Индо-тихоокеанския район. Пекин назова АУКУС рисков и предизвести, че той може да докара до стимулирането на районна конкуренция във въоръжаването.

Както Китай, по този начин и Тайван, демократично ръководен остров, който Пекин смята за своя територия, претендират за по-голямата част от територията на Южнокитайско море.

През последните години Китай доста разшири арсенала си от военни кораби и ракети и извърши огромна мелиорация на земите на островите си в Южнокитайско море, изграждайки огромни военни и военновъздушни уреди, което провокира мощно безпокойствие във Вашингтон и в целия район.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР