Китайската полиция е арестувала над 200 заподозрени, свързани с един

...
Китайската полиция е арестувала над 200 заподозрени, свързани с един
Коментари Харесай

Банков скандал в Китай, арестувани са стотици

Китайската полиция е арестувала над 200 обвинени, свързани с един от най-големите банкови кавги в страната, който провокира всеобщи митинги, заяви Агенция Франс Прес. Четири банки в централната китайска провинция Хънан стопираха тегленето на пари през април, защото регулаторните органи започнаха ограничения против неприятното ръководство, замразявайки средствата на стотици хиляди клиенти и предизвиквайки митинги, които от време на време завършваха с принуждение.

В понеделник полицията съобщи, че към този момент е арестувала 234 души във връзка със абсурда и че е реализиран „ забележителен прогрес ” във възобновяване на откраднатите средства.

„ Престъпна група нелегално управлява четири селски и градски банки и е обвинена в осъществяването на редица тежки закононарушения ”, се споделя в изказване на полицията в град Сичан.

В основата на абсурда е зачестилата процедура банките да отпускат кредите, хората да предплащат жилища на зелено с тях, само че макар че са правилни, жилищата по този начин и не биват завършвани от строителите. Китайският селски банков бранш е мощно обиден от напъните на Пекин да ограничи балона на пазара на недвижими парцели и спираловидно възходящия дълг в границите на финансова политика, която се отрази на цялата втора по величина стопанска система в света. От средата на април регулаторите последователно оферират погашение на вложителите.

Банковият и застрахователният регулатор на провинция Хънан даде обещание през вчерашния ден да изплати суми на тези, които са подали сред 400 000 и 500 000 юана (57 900 и 72 300 долара), още тази седмица.

Според анализатори размерът и мащабите на измамата нанасят невиждан удар върху публичното доверие във финансовата система на Китай, защото се твърди, че забърканите банки са работили нелегално повече от десетилетие.

От фотоси в обществените медии излиза наяве, че всеобща проява на инвеститори в столицата на провинция Хънан, Чжънчжоу, на 10 юли е била грубо потушена, като полицията е вкарала стачкуващите в рейсове и ги е пребила.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР