Китайската платежна система “ЮниънПей успя да измести американската платежна система

...
Китайската платежна система “ЮниънПей успя да измести американската платежна система
Коментари Харесай

Китайската икономика принуждава американците да отстъпят

Китайската платежна система “ЮниънПей ” съумя да измести американската платежна система “Виза ” от пиедестала. През всичките 60 години от съществуването на американските карти никой към момента не е съумял да направи това. И руснаците също дадоха своя принос за водачеството на китайския “ЮниънПей ”. Ще съумеят ли тези карти да станат опция на западните аналози за Русия?

Китайската платежна система “ЮниънПей ” за първи път зае първо място на пазара на дебитни карти вместо “Виза ”, заемайки 40,03% против 38,78% на американската платежна система, демонстрира изследване на интернационалната компания “Нилсън ”. Докато през 2011 година пазарният дял на “Виза ” беше 80%. Тоест за 12 години пазарният й дял е намалял на половина, до момента в който делът на “ЮниънПей ”, в противен случай, е повишен за същото време - в действителност от нула до към 40,03%.

През 2021 година “ЮниънПей ” към този момент се приближи до американската платежна система и изостана от американците с по-малко от един %. И предходната година беше повратната точка: китайската платежна система най-сетне съумя да заобиколи съперник.

Обемът на транзакциите с карти “ЮниънПей ” възлиза на 16,227 милиарда Долара по отношение на 14,109 милиарда за американската платежна система. Транзакциите на “Виза ” с дебитни карти доближават 63,91% от всички заплащания, като тук делът на “ЮниънПей ” също е по-висок - 75,12%.

Що се отнася до “МастърКарД ”, тази платежна система от дълго време е новобранец. През 2021-2022 година делът на дебитните карти е понижен с близо 18,5%, от 39,53% на 21,19%.

Как китайската платежна система “ЮниънПей ”, основана едвам през 2002 година, съумя да измине толкоз бърз път от незнайна платежна система до водач на пазара и да победи старомодната - американската “Виза ”, чиято история датира от повече от 60 години? Причините за триумфа са няколко.

„ Първо, Китай е страната с най-голямо население в света. Китайските управляващи задължиха всички китайци да преминат към разплащания с национални карти и да имат най-малко една карта “ЮниънПей ”. Така за по-малко от 10 години от началото на своето битие - през 2010 година - “ЮниънПей ” заема първо място в света по брой издадени пластмасови карти. Следвайки този индикатор, броят на транзакциите, осъществени с карти “ЮниънПей ”, стартира да пораства ”, споделя Максим Марков, доцент от катедрата по международни финансови пазари и финтех в Руския стопански университет “Плеханов ”.

Второ, Китай има големи търговски връзки с други страни. Като се има поради, че това е най-голямата стопанска система в света във връзка с Брутният вътрешен продукт в ППС, картата “ЮниънПей ” стартира интензивно да се издава в други страни.

„ Фактът, че картите “ЮниънПей ” започнаха интензивно да се одобряват по целия свят, даде спомагателен подтик на повишаването на броя и размера на транзакциите. Своя принос имат и китайските туристи, които предвид на разноските, които вършат, са мечтани посетители в целия свят ”, споделя Марков.

Експертът отбелязва, че в действителност “ЮниънПей ” съумя да извоюва своето място под слънцето още преди пандемията и да изтласка “Виза ”. През 2021 година обаче американската платежна система съумя да си върне водещата позиция в света. „ Оборотът на китайския “ЮниънПей ” падна заради общата нерешителност в света към Китай, който се счита за източник на пандемията от ковид. Освен това заради пандемията интернационалният туризъм и бизнес пътуванията внезапно понижиха, изключително до и от Китай “, изяснява източникът. Въпреки това, когато обстановката с ковид се стабилизира, “ЮниънПей ” стартира да усилва оборота си.

Разрастването на интервенциите на китайската платежна система също беше подкрепено от западните наказания против Русия и изтеглянето на американските платежни системи от Русия. Руснаците към този момент не могат да употребяват карти “Виза ” и “МастърКард ”, издадени от съветски банки в чужбина, когато пътуват или вършат онлайн заплащания на задгранични уеб страници. Сега за транзакции в страната е налична лична платежна система " Мир ", която закупи необятна известност измежду руснаците. Въпреки това няма да е допустимо свободно да плащате или да теглите пари в брой от нея в която и да е непозната страна заради наказания.

„ Алтернатива за руснаците беше китайският “ЮниънПей ”, който доста съветски банки започнаха интензивно да издават. Руснаците започнаха интензивно да употребяват тези карти за разплащания в чужбина “, споделя Марков.

Картите “ЮниънПей ” обаче също имат своите преимущества и дефекти.

През март 2023 година в Русия картата “ЮниънПей ” може да бъде открита в “ГазпромБанк ”, “РосселхозбанК ”, РРДБ, “СолидарносТ ”. Освен това някои банки даже издават виртуална карта на китайската платежна система, т.е. без пластмасов притежател, и даже карта, която се поддържа от две платежни системи едновременно - “Мир ” и “ЮниънПей ” (това е по този начин нареченото взаимно маркирана карта).

Що се отнася до картите на китайската платежна система, издадени в Русия, изискванията в другите банки са разнообразни. Някъде издаването и поддръжката са по-скъпи, само че тегленето на пари е по-евтино. В други банки тъкмо противоположното. Почти постоянно ще има такса за изтегляне на пари в брой.

В Русия можете да плащате с карти “ЮниънПей ” (издадени от съветски банки) и да теглите пари от тях съвсем без ограничавания. Поне в самата платежна система “ЮниънПей ” твърдят, че в Русия техните карти се одобряват в 95% от ПОС-терминали и банкомати. Ако такива карти се издават от задгранични банки, тогава в Русия може да има проблеми с тяхното потребление.

„ Ако актуалната геополитическа и икономическа обстановка в света се резервира, руснаците изцяло ще преминат към “ЮниънПей ” и скоро няма да се върнат към карти на други системи. В момента “ЮниънПей ” към момента не е изцяло заменил американските карти във връзка с функционалността, само че в случай че обстановката продължи, ще бъде открито решение на всички проблеми, които пречат на това, и “ЮниънПей ” ще заеме първо място в Русия измежду платежните карти на задгранични платежни системи “, сигурен е Марков.

Според самия “ЮниънПей ” китайските карти работят в 181 страни, в това число Турция, Тайланд, Обединените арабски емирства, Япония, Сингапур, Виетнам, Австралия и Съединени американски щати. Заради глобите против Русия обаче е допустимо тези карти да не се одобряват на всички места.

Засега руснаците ще научат от опит къде се одобряват карти “ЮниънПей ”, издадени от съветски банки в чужбина, и къде може да има проблеми с това.

Руски туристи сътвориха електронна таблица в “Ексел ”, описваща техния опит от потреблението на съветската карта “ЮниънПей ” в разнообразни страни онлайн и офлайн. В допълнение, каналът в “Телеграм ” на “ЮниънПей ” в Русия също сътвори таблица, в която можете да ревизирате по какъв начин работи картата на всяка банка в съответни страни, магазини, банкомати, в това число и данни за комисионните.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР