Китайската народна банка във вторник намали ключова лихвена ставка, което

...
Китайската народна банка във вторник намали ключова лихвена ставка, което
Коментари Харесай

Китай понижи ключова лихва и наля $57 милиарда в банките

Китайската национална банка във вторник понижи основна лихвена ставка, което би трябвало да помогне за понижаване на разноските за финансиране в изискванията на закъснение на икономическия напредък.

Банката заяви, че лихвата по програмата за средносрочно кредитиране (MLF) ще бъде намалена до 3,25% от 3,3%.

Централната банка употребява тази стратегия за инжектиране на ликвидност в комерсиалните банки, а лихвеният % по нея доста въздейства върху лихвения % за първокласните кредитополучатели (Prime Loan Rate).

Във вторник банка изля 400 милиарда юана (57 милиарда долара) в банковата система като част от програмата MLF. Тази сума е равна на сумата на заемите, чийто период на погасяване е във вторник.

Китай не е понижавал главния си лихвен % от 2015 година. Според анализатори това отразява желанието на управляващите да лимитират цените на недвижимите парцели.

Но дружно с това, продължаващото закъснение на стопанската система и комерсиалният спор с Вашингтон принуждават централната банка да предприеме други ограничения за намаляване на паричната политика. Например, той понижи нормите за запасите за комерсиалните банки и разреши на юана да се понжи по отношение на щатския $.

Мярката, подхваната във вторник, би трябвало да се отрази върху цената на заемите, само че тя няма да се ползва за към този момент отпуснатите заеми и няма да повлияе върху депозитните ставки.

Смекчаването на паричнокредитната политика в други огромни стопански системи основава пространство за по-ниски лихвени нива и в Китай, макар възходящата инфлация. Миналата седмица Федералният запас на Съединени американски щати намали базовите ставки за трети път тази година. Централната банка на Китай увеличи лихвения % по програмата MLF през 2018 година, откакто Фед стегна паричната си политика.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР