Китайската мечта включва до края на XXI век Китай да

...
Китайската мечта включва до края на XXI век Китай да
Коментари Харесай

Експерт: 300 милиона души е средната класа в Китай и тя дърпа държавата напред

Китайската фантазия включва до края на XXI век Китай да стане най-развитата страна в света като богатство и като технологическо и икономическо развиване. Това разяснява преподавателят в СУ и специалист по азиатските въпроси проф. Нако Стефанов. По думите му до 2049, когато ще се навършат 100 години от основаването на Китайската национална република, китайците желаят да доближат нивото на „ сяокан “ – на междинния достатък.

„ Тоест Китай да бъде към този момент една развита страна, която на процедура да доближи ниво на развиване и богатство, което въпреки всичко ще бъде по-ниско, в сравнение с развитите страни, само че ще бъде на междинното за света ", сподели професорът в студиото на телевизия " Блумбърг ".

Стефанов изясни, че още от октомври 2014 по паритет на покупателната дарба те са най-голямата стопанска система, макар че непретенциозно декларират, че са втора. „ Отчетоха на конгреса, че Китай създава 14, 8% от Брутният вътрешен продукт на света. Което обаче като принос в растежа на международната стопанска система – 30% принос – е повече, в сравнение с Съединени американски щати, Европейски Съюз и Япония взети заедно”.

Той уточни, че другата част на китайската фантазия е технологическото развиване.

„ Те към този момент напущат старите технологии – това е така наречен нова нормалност “.

Професорът добави, че задачите в границите на новата нормалност включват развиването на Китай да се дефинира от вътрешното ползване и разясни, че от 2012 до 2017 те към този момент са съумели да насочат 55% от Брутният вътрешен продукт към вътрешно ползване.

„ Тоест те към този момент на половина зависят не от износа на артикули, а от вътрешното ползване “. Именно по тази причина съгласно него китайците към този момент имат най-голямата междинна класа в света – над 300 млн., до момента в който Съединени американски щати имат към 220 млн., а Европейски Съюз – към 280 млн. души.

„ През 2012, когато беше 18-ят конгрес, в Китай имаше 100 млн. души под чертата на бедността. Сега те регистрират, че към този момент са единствено 43 млн.. За идващия, 20-ти конгрес, те считат, че ще унищожават изобщо този проблем – под 1 млн. ще бъдат хората под чертата на бедността “.

В тази връзка Стефанов сподели още, че китайският екскурзиант е един от най-желаните в света, защото той приблизително харчи до 4000 $ на посещаване в дадена страна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР