Китайската марка Huawei, която миналата седмица си постави целта да

...
Китайската марка Huawei, която миналата седмица си постави целта да
Коментари Харесай

От P8 до P30 Pro: как се промениха камерите на Huawei

Китайската марка Huawei, която предходната седмица си сложи задачата да се трансформира в най-големия производител на смарт телефони в света, показа новите си модели P30 и P30 Pro с явен акцент върху камерата.

Известно е, че качеството на камерата на мобилните устройства от дълго време е едно от най-важните за потребителите и най-силно демонстрира какъв брой премиум е даден смарт телефон, най-малко в очите на множеството хора. Което е и част от обяснението за какво фирмите влагат толкоз средства - и в изследване и разработка, и в реклама - навръх тази част на устройствата.

Затова взехме решение да върнем лентата обратно и да забележим по какъв начин се е трансформирала камерата на модела от 2015 година, когато бе пуснат P8, до момента.

P8

Huawei P8 е последният от P-серията, който разполага единствено с една камера. 13-мегапикселовият датчик има бленда f/2.0, оптична стабилизация, автофокус и двутонна мълния. Камерата можеше да снима и видео с 1080p при 30 фрагмента в секунда.

Впечатляващото там бе новия RGBW датчик с четири цвята, с помощта на който фотосите бяха с 30% по-ярки при висок контрастност и със 78% по-малко звук при ниска осветеност.

P9

Наследникът P9 бе и първият с две камери. Тъй като фотосите при слаба светлина са най-големият проблем за дребните камери на мобилните телефони, Huawei откри метод да ги направи по-добри - с помощта и на Leica.

Към P9 компанията добави още един датчик - и по този начин камерите бяха две с по 12MP и бленда f/2.2. Вторият датчик снимаше единствено в черно-бяло, само че силата му бе в това, че може да " хване " до 300% повече светлина, в сравнение с останалите. Видеото още веднъж е с оптималната резолюция от 1080p, само че с двойно повече фрагмента в секунда.

P10

P10 надгради над сполучливата композиция в P9, като усили мегапикселите на монохромната камера до 20 и понижи блендата ѝ до f/1.8, което усили качеството на фотосите и на добра, и на неприятна светлина. И разреши двойно нарастване без загуба на качеството. Видеото пък към този момент е до 2160p - 4К - при 30 фрагмента в секунда или FullHD при 60.

P20 Pro

През предходната година се появи и първият смарт телефон с цели три камери с обща резолюция 68MP. Основната камера към този момент е цели 40MP, а блендата понижава до f/1.8 - т.е. позволява от ден на ден светлина, което доста усъвършенства фотосите при ниска осветеност.

Подобрение има и в монохромния датчик, който още веднъж е 20MP, само че с бленда f/1.6. Вече има оптична стабилизация и при него - т.е. шансът да извършите размазана фотография понижава фрапантно. Автофокусът към този момент е лазерен.

Третият телефото 8-мегапикселов датчик оказва помощ за опазване на качеството на фотографията при приближение.

Видеото става още по-впечатляващо, а камерата може да снима свръхзабавено такова с до 960 фрагмента в секунда.

На помощ от ден на ден идва и изкуственият разсъдък, още веднъж ориентиран към все по-добри нощни фотоси. Именно режимът Night Mode, в композиция с останалите благоприятни условия на камерата, създава впечатляващи нощни фрагменти с добра осветеност на фрагмента - даже и без статив - нещо, изглеждаше невероятно преди P20 Pro.
 Huawei сподели най-новите си флагмани - P30 и P30 Pro. Колко ще костват в България?
Huawei сподели най-новите си флагмани - P30 и P30 Pro. Колко ще костват в България?

Телефоните дават обещание гражданска война в света на мобилната снимка и ще бъдат на пазара от на следващия ден

P30 Pro

Достигаме и до най-новия, и най-впечатляващия, модел. Броят на датчиците още веднъж пораства - до четири.
 Михаела Филева, снимана от Димитър Николов с новия P30 Pro
Източник:

Михаела Филева, снимана от Димитър Николов с новия P30 Pro

Основната работа прави 40-мегапикселов SuperSpectrum датчик. Въпреки че е със същия брой пиксели като камерата на предходния модел, тази е напълно нова. Освен блендата от f/1.6, за положителните фотоси при извънредно ниска светлина се грижи нова технология за създаване на датчика. Вместо употребяваната до момента система RGBG - алено, зелено, синьо, зелено, P30 Pro употребява RYYB, заменяйки зелените пиксели с жълти. Според Huawei това позволява с до 40 % повече светлина в датчика. Така оптималната светлочувствителност доближава впечатляващите ISO 409 600.

Интересното не стопира тук. Втората камера е 20MP ултра широкоъгълна и ви разрешава да запечатате надалеч повече в един кадър, в сравнение с сте си представяли до момента. Тази камера е извънредно потребна, когато снимате в затворени пространства или просто обектът е прекомерно покрай вас. За нас, това е може би най-привлекателната добавка в новия P30 Pro. И тук участва телефото камерата.
 Снимка 417076
Източник:

Четвъртата също е любопитна. Time-of-Flight датчикът дава информация за дълбочината на фрагмента и прави фотосите по-интересни и с още по-добри резултати. Правилната оценка на дистанциите разрешава голям брой равнища на натурален боке резултат - от фокусиран декор до меко размиване в типичния жанр на Leica фотографията, изясняват от Huawei.

Четворната система дава и друга доста потребна опция - 5 пъти приближение без загуба на качество. " С тази камера дистанцията към този момент не е спънка за снимане на обичан кадър като тя разрешава снимане на обекти в отдалеченост до 580 метра ", споделят от компанията.

Huawei се е погрижила и за феновете на селфитата с 32MP предна камера и изкуствен интелект.
 Снимка 417079
Източник:

Не закъсняха и похвалите. Макар да не споделят всичко, оценките на DxO Mark не би трябвало да бъдат подминавани - първа позиция със 112 точки. Трябва да отбележим, че второ и трето място още веднъж отиват при модели на Huawei - P20 Pro и Mate20 Pro, надлежно.

На събитие в София Димитър Караниколов - един от най-талантливите български мобилни фотографи, показа своите първи фотоси направени с P30 Pro. По думите му, P30 Pro прави фотоси, които могат да намерят място и в списание. Кадрите на Караниколов, запечатани в Париж по време на формалното показване на P30 Pro, демонстрират едни от най-ключовите функционалности на телефона - широкоъглъните фотоси, невероятния петкратен оптичен и десеткратен хибриден зуум без смяна на качеството и съвършените фотоси при ниска осветеност, което е същинско достижение при нощната снимка.

Съвсем скоро със софтуерен ъпдейт се чака още нещо забавно - функционалността Dual-View, която дава опция за снимане по едно и също време на два клипа в два разнообразни проекта - непосредствен и отдалечен. Очаква се тя да е налична още през април.
 Снимка 417077
Източник:

Георги Колев, търговски шеф на Huawei Consumer Business Group уточни, че е част от компанията от представянето на P8 серията през 2015-а година и е наблюдавал развиването на P-серията през всички тези години до през днешния ден. " През годините Huawei влага доста запаси в подобряването на своите телефони. Специално за P серията огромният фокус е камерата като главната цел на компанията не е да изместят DSLR устройствата, а да дадат опция на всеки човек да разполага с мобилно устройство, което снима с качествата на професионална камера ", добави той.

Финансовите резултати удостоверяват триумфа. През миналата година компанията бележи доходи от продажби от 107 милиарда $, което е с 19,5% повече от миналата година, а чистата облага възлиза на 9 милиарда $ - с 25,1% повече от 2017-а година. Данните за България също са впечатляващи. Huawei Consumer Group Bulgaria бележи годишен растеж от 66% в премиум сегмента.
 Huawei с рекордни доходи над $100 милиарда през 2018-а макар натиска на Съединени американски щати
Huawei с рекордни доходи над $100 милиарда през 2018-а макар натиска на Съединени американски щати

Потребителският бизнес пораства с 45% на годишна база
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР