Китайската компания ZTE прекрати почти всички бизнес операции и по

...
Китайската компания ZTE прекрати почти всички бизнес операции и по
Коментари Харесай

ZTE е на границата на смъртта – няма да има нови смартфони

Китайската компания ZTE приключи съвсем всички бизнес интервенции и по всяка възможност ще би трябвало да напусне пазара на смарт телефони. Причината за това са глобите, наложени ѝ от американското държавно управление.

Проблемите на компанията с управляващите в Съединени американски щати не са от през вчерашния ден – още преди няколко години тя бе упрекната, че нарушава комерсиалните закони страната, доставяйки телекомуникационно съоръжение в Иран. Проблемът е в това, че в продуктите на ZTE се употребяват технологии и съставни елементи на американски компании. В резултат на китайския снабдител бе наложена санкция в размер на 892 млн. $. От там признаха виновността си, заплатиха сумата, само че и продължиха активността си.

 ZTE е на границата на гибелта – няма да има нови смарт телефони

Сега, в разгара на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, по ZTE бе нанесен нов удар. Компанията още веднъж е упрекната в доставка на техника за Иран и този път нещата няма да приключат единствено с санкция (била тя и крупна). На американските ѝ сътрудници бе неразрешено за период от седем години да ѝ доставят технологии и съставни елементи. Това значи, че ZTE не може да употребява процесорите на Qualcomm и операционната система Android с услугите на Гугъл.

Чиповете Snapdragon се употребяват всеобщо в продукцията на компанията и все още там нямат с какво да ги заменят. ZTE употребява и чипсети на тайванската MediaTek, само че това са решения с по-малка продуктивност и други дефекти. Освен това преди време се появиха информации и че самата MediaTek може да спре доставките за ZTE поради риска и на нея да ѝ бъдат наложени наказания. Това не се случи, след намесата тайванското държавно управление.

Въпреки това най-хубавите артикули на китайския снабдител са точно с съставни елементи на Qualcomm. Това, редом с отсъствието на естествена версия на Android (т.е. с работещи услуги на Google), на процедура изхвърля ZTE от пазара на смарт телефони. На доктрина компанията може да употребява свободната версия на операционната система, само че такива устройства едва ли ще са изключително търсени.

В момента от ZTE се пробват да реагират на обстановката, искайки от Съединени американски щати да анулират рестриктивните мерки. Според анализатори обаче администрацията на Доналд Тръмп едва ли ще анулира решението. Там имат потребност от индикативен случай, с който да респектират и останалите играчи на пазара.

В този ред на мисли идната цел за аналогични наказания може да е Huawei. Засега към нея няма директни обвинявания, само че натискът е явен. През 2017 година да вземем за пример на компанията не бе разрешено да влезе в Съединени американски щати – тамошните оператори бяха принудени да се откажат от партньорствата си с Huawei. Твърдеше се, че устройствата на производителя не са безвредни и че могат да се употребяват за шпионаж.

Разбира се, директното съпоставяне на ZTE с Huawei би било неточно. Втората компания създава свои чипсети с марката Kirin.

Редно е да се добави още, че през 2017 година ZTE бе четвъртият по размер на продажбите състезател на пазара в Съединени американски щати с дял от 9,5%.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР