Китайската компания Luckin Coffee отвори своя десетхиляден обект в Китай

...
Китайската компания Luckin Coffee отвори своя десетхиляден обект в Китай
Коментари Харесай

Компанията, която детронира Starbucks в Китай

Китайската компания Luckin Coffee отвори своя десетхиляден обект в Китай през юни, изпреварвайки Starbucks като най-голямата верига кафенета в страната. Основана през 2017 година Luckin Coffee избухна на китайската кафе сцена, с цел да провокира Starbucks посредством налични варианти за кафе и мобилни поръчки, написа CNBC.

Китай е вторият по величина пазар на Starbucks след Съединени американски щати, само че Luckin Coffee към този момент разполага с близо 11 000 магазина в страната след нападателната си агресия. За съпоставяне, Starbucks ръководи 6480 обекта в континенталната част в края на второто тримесечие.

Те са доста нападателни в разширението и е всекидневно да се купува напитка от Luckin за 2 $, или по-малко, поради огромните отстъпки ", съобщи Джианган Ли, който е създател и основен изпълнителен шеф на компанията за софтуерни проучвания Momentum Works.

В Китай обичайно се употребява повече чай, само че през последните няколко години продажбите на кафе се усилват устойчиво, изключително в градските региони и измежду по-младите хора. Общите продажби на кафе в страната ще се покачват с 8.7% годишно до 2027 година, съгласно компанията за разбори GlobalData.
Агресивна агресия
През тримесечието, завършило на 30 юни, Luckin Coffee отвори 1485 нови магазина, което прави приблизително по 16.5 нови обекта на ден. От 10 829 магазина в Китай, 7 181 са независимо ръководени, а 3 648 са партньорство, съгласно финансовия доклад на компанията.

Китайската верига кафенета се разшири в Сингапур през март, което беше първата ѝ стъпка зад граница, като досега е отворила 14 магазина в островния град-държава. Клиентите на компанията към този момент са над 170 милиона.

Luckin съумя да се разшири толкоз бързо заради своя действен модел, който включва независимо ръководени магазини и франчайзи ", сподели Ли от Momentum Works.

Междувременно, магазините на Starbucks по света са благосъстоятелност на компанията. Американската верига кафенета не оперира на правилото на обичайния франчайз, а вместо това продава лицензи за работа. През тримесечието, завършило на 2 юли, компанията отвори 588 нови магазина, или към 40% от броя на Luckin.

Luckin употребява модела " вземи и тръгни " (бел. ред. - от англ. - grab and go), при който клиентите поръчват от приложението и взимат поръчките си от магазина, за разлика от Starbucks, които оферират уютна среда за работа и другарство. В резултат на това Luckin има по-ниски оперативни разноски.
Атрактивност на всеобщия пазар
Luckin и Starbucks имат разнообразни ценови тактики. Чаша кафе от Luckin коства сред 10 и 20 юана, или 1.40 - 2.75 $. Това е по този начин, тъй като Luckin предлага огромни отстъпки и предложения. Междувременно, чаша кафе от Starbucks е на цена от 30 юана или повече, което прави най-малко 4.10 $.

Luckin се хареса на всеобщия пазар. По отношение на цената, техните артикули се разграничават много от Starbucks. Що се отнася до качеството обаче, те са по-добри, спрямо доста от евтините марки “, добави Ли.

Миналата седмица компанията пусна нова напитка с Куейчоу Маутай - алкохолен артикул, изработен от оризови зърна, който е прочут и като " националния алкохол на Китай ". Китайската верига кафенета заяви, че е продала 5.42 милиона алкохолни лате Маутай в първия ден от стартирането им на пазара. Останалите шлагери на Luckin на китайския пазар включват боба лате с кафява захар, както и лате със сирене и кокосово лате.
Завръщане на фондовата борса?
Преди три години Luckin е делистната от американската борса Nasdaq след счетоводен скандал. Това се случва откакто компанията афишира през април същата година, че вътрешно следствие е открило нарушавания на тогавашния основен действен шеф Джиан Лиу.

Той е изфабрикувал изкуствени продажби за към 2.2 милиарда юана (314 милиона долара) за по-голямата част от 2019 година Лиу и някогашният основен изпълнителен шеф на Luckin Джени Жия Чиан след това са уволнени.

Компанията се записва за първи път на борсата през май 2019 година и доближава обществена оценка от 3 милиарда $ по-малко от две години след стартирането си, което я прави първата след дотком балона от 1999-2000 година с сходно достижение. Luckin се съгласява да заплати наказателна клауза от 180 милиона $ на Комисията по скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати, с цел да уреди таксите за счетоводните измами.

През февруари 2021 година Luckin подаде молба за отбрана от фалит по глава 15 в Ню Йорк. Фирмата разгласи през април предходната година сполучливото довеждане докрай на преструктурирането на своята финансова задлъжнялост и излизането ѝ от процедурата по неплатежоспособност.

Ние ще се стремим непрестанно да подобряваме нашето ръководство и вътрешен надзор, и да подобряваме нашите оферти за артикули и услуги “, съобщи основният изпълнителен шеф Гуо Джинги.

Под ръководството на настощия изпълнителен шеф Гуо Джинги, който беше назначен през юли 2020 година, компанията регистрира оперативна облага за първи път през 2022 година - макар рестриктивните мерки, наложени поради пандемията от COVID-19.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР