Китайската компания Huawei Technologies отчете 28% ръст на нетната си

Китайската компания Huawei Technologies отчете 28% ръст на нетната си ...

Нетната печалба на Huawei е нараснала с 28% през 2017 г..


Китайската компания Huawei Technologies отчете 28% ръст на нетната си печалба за 2017 г., подпомогната от контрола на разходите и силното си представяне на вътрешния пазар, предава Ройтерс.

Бъдещото представяне на Huawei, която се състезава с Apple и Samsung Electronics, е под въпрос заради силната конкуренция на вътрешния пазар и спада на продажбите в САЩ, след като Вашингтон планира да наложи по-високи мита за внос на китайски технологични продукти.

Базираната в Шънджън Huawei се радва на ръст на нетната си печалба за 2017 г. до 47,5 млрд. юана (7,3 млрд. долара), което представлява сериозно възстановяване спрямо предходната година, когато ръстът беше само 0,4%. Това се дължи най-вече на 85-процентния спад на финансовите разходи, след като компанията пое относително малка загуба на външни пазари.

Приходите се нараснали с 15,7% до 603,6 млрд. юана в съответствие с предишната прогноза на компанията, като това е най-слабият им ръст от четири години.Още по тематаHuawei: Две камери не стигат

Huawei обеща да се фокусира върху подобряването на печалбата, след като през 2016 г. отчете най-слабото ѝ повишение от 5 години. Тогава нискомаржовият бизнес със смартфони натежа върху печалбата.

Потребителският бизнес на Huawei, който включва смартфон операциите, е нараснал по-слабо на годишна база - с 31,9% до 237,2 млрд. юана (37,85 млрд. долара), след като фирмата продаде 153 млн. смартфона през 2017 г. Година по-рано сегментът се радваше на растеж от 43,6%.

Тази седмица Huawei пусна своя най-скъп флагман до момента в Европа – P20 с тройна камера, който ще се продава на цена между 649 и 899 евро. Това е най-новият опит на компанията да се конкурира пряко с Apple и Samsung във високия клас устройства.

Нарастването на пазарните дялове в Европа е помогнало на Huawei да компенсира проблемите в САЩ.

Приходите на компанията в Северна и Южна Америка са се свили с 11% до 39 млрд. юана.  

Източник: investor.bg