Китайската инфлация нарасна през юли до 4-месечен връх, тъй като

...
Китайската инфлация нарасна през юли до 4-месечен връх, тъй като
Коментари Харесай

Потребителската инфлация в Китай нарасна през юли до 4-месечен връх



Китайската инфлация набъбна през юли до 4-месечен връх, защото потребителите плащаха повече за хранителни артикули и горива, демонстрират данни на Националното статистическо бюро на страната.

Индексът на потребителските цени (CPI) се увеличи на месечна база с 0,3% след намаляване с 0,1% през юни.

На годишна база растежът на потребителската инфлация в Китай се форсира до 4-месечен връх от 2,1% по отношение на 1,9% месец по-рано и упования за по-скромно покачване с 2 на 100.

Цените на храните се покачиха през юли с 0,5% по отношение на година по-рано след напредък с 0,3% през юни, до момента в който цените на нехранителните артикули набъбнаха с 2,4% след покачване с 2,2% през предходния месец. Цените на бензина и на дизеловото гориво се покачиха с повече от 20% в границите на година, което добави към потребителската инфлация 0,42 проценти пункта, означи китайската статистика.

Въпреки по-високата от предстоящото инфлация, би трябвало да се има поради, че задачата на управляващите в Пекин е да задържат през актуалната година растежа на потребителските цени под прага от 3 на 100.

В същото време индустриалните цени се покачиха през юли 0,1% по отношение на предходния месец, когато набъбнаха с 0,3%, до момента в който на годишна база показателят на цените на производител (PPI) скочи с 4,6%, само че след покачване с 4,7% през юни.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР