Китайската икономика нарасна през първото тримесечие по-силно от очакваното, но

...
Китайската икономика нарасна през първото тримесечие по-силно от очакваното, но
Коментари Харесай

По-силен от очакваното растеж на БВП на Китай в началото на годината

Китайската стопанска система набъбна през първото тримесечие по-силно от предстоящото, само че има риск от внезапно закъснение на растежа през идващите месеци предвид на въведените строги ограничавания и локдауни за битка с коронавирусната зараза в редица огромни градове и райони на страната и вследствие на войната в Украйна, съобщи БНР.

Брутният вътрешен артикул се увеличи през интервала януари - март с 4,8% на годишна база при упования за по-сдържан напредък с 4,4% и агресия на китайската стопанска система с 4% през последното тримесечие на 2021 година

Спрямо предходното тримесечие Брутният вътрешен продукт се увеличи с 1,3% при упования за напредък с 0,6% и след повишаване с 1,5% през четвъртото тримесечие на предходната година.

Въпреки по-доброто от предстоящото показване на втората по мощ международна стопанска система, има сигнали за внезапно закъснение на икономическата интензивност през март вследствие на внезапно ограничение на свиването вследствие на серията Covid локдауни, в това число в китайския мегаполис Шанхай.

Повишените световни опасности поради войната в Украйна, строгите противопандемични ограничения в Китай и слабият пазар на парцели евентуално ще лимитират икономическия напредък, а някои икономисти виждат даже увеличение на рисковете от икономическа криза.

Индикациите за внезапно закъснение на водещата азиатска стопанска система се виждат от оповестените също през днешния ден данни за продажбите на дребно, индустриалното произвеждане и дълготрайните вложения през предишния месец.

Индустриалното произвеждане набъбна през март с 5%спрямо годината по-рано  след покачване със 7,5% през февруари, като през първото тримесечие то се увеличи с 4,5%, само че след напредък със 7,5% през интервала януари - февруари.

В същото време въведената поредност от локдауни поради коронавирусната вълна в страната докара до стесняване на продажбите на дребно през март с 3,5% на годишна база след скок с 6,7% през февруари, като от началото на годината растежът на търговията на дребно се забави до 3,27% от 6,72% през първите два месеца на 2022 година

Растежът на дълготрайните вложения в Китай пък се забави през първото тримесечие до 9,3% от 12,2% през интервала януари - февруари.

Нивото на безработица пък скочи през март до 5,8% от 5,5% през февруари, достигайки най-високо равнище от май 2020 година

Важните стопански индикатори за март бяха повлияни от локдауните в разнообразни региони на страната и най-много в Шанхай. Това е най-големият град в Китай и централен мотор на стопанската система на страната.

Националното статистическо бюро на Китай призна за компликациите, пред които е била изправена стопанската система през предишния месец.

" Трябва да сме наясно, че с все по-сложната и несигурна вътрешна и интернационална среда, икономическото развиване е изправено пред обилни компликации и провокации ", означиха от формалната статистика и прибавиха:

" Трябва да координираме напъните за предварителна защита и надзор на Covid-19 и икономическото и обществено развиване, да създадем икономическата непоклатимост наш главен приоритет и да преследваме прогрес, като в същото време подсигуряваме непоклатимост, както и да сложим задачата за обезпечаване на постоянен напредък на още по-видна позиция "

Анализаторите обаче показват, че данните за април евентуално ще бъдат още по-лоши, защото се проточва във времето локдаунда на китайския търговски център в лицето на Шанхай и на редица други райони.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР