Китайската икономика нарасна по-бързо от очакваното през четвъртото тримесечие спрямо

...
Китайската икономика нарасна по-бързо от очакваното през четвъртото тримесечие спрямо
Коментари Харесай

Китайската икономика включи на скорост и изпрати страхотна 2017 г.

Китайската стопанска система набъбна по-бързо от предстоящото през четвъртото тримесечие по отношение на година по-рано, подпомогнатa от отскок в индустриалния бранш, резистентен пазар на недвижими парцели и мощен растеж на износа, оповестява Reuters.

Растежът от 6.8% за интервала октомври-декември надмина упованията на анализаторите. Нарастването за цялата 2017 година се увеличи до 6.9% на годишна база, което е първото годишно ускоряване за стопанската система от 2010 година насам.

Китайските политици се пробват да лимитират финансовите опасности и да забавят взривното струпване на дълг, без да засягат икономическия напредък.

 Рекордни облаги в китайската промишленост
Индустрията на втората най-голяма стопанска система регистрира рекордни облаги

Цените на суровините се качват, а корпоративните задължения спадат

Втората най-голяма стопанска система в света елементарно съумя да надвиши задачата на държавното управление от към 6.5% за 2017 година и да се форсира по отношение на растежа от 6.7% през 2016 година, който беше най-бавният от 26 години насам.

" Нарастването на Китай е доста здравословно ", сподели Ирис Панг, икономист за Китай в ING Хонконг.

" Рисковете, които ни тревожеха през 2017 година, като да вземем за пример съкращенията на свръхкапацитета, оказващи негативно влияние върху Брутният вътрешен продукт, не се случиха, тъй като в последно време се появяват нови браншове, които оказват помощ на производството да пораства ", изясни Панг.

 Китайската промишленост още веднъж лети високо, регистрира още по-големи облаги
Китайската промишленост още веднъж лети високо, регистрира още по-големи облаги

Спечеленото от предприятията приближава рекордните равнища от края на 2011 година

Брутният вътрешен продукт през четвъртото тримесечие набъбна с 1.6% на тримесечна база, спрямо ревизирания растеж от 1.8% през юли-септември, оповестява формалната статистика.

Покачването на растежа се дължи на строгите ограничения на държавното управление против високорисковите вложения и огромното задлъжняване на фирмите, както и битката против замърсяването.

Въпреки мощния общ растеж, в стопанската система има признаци на намаляване, защото компаниите са изправени пред по-високи разноски по заеми, а държавното управление се пробва да задържи заема.

 Растежът на китайската стопанска система леко се охлади при започване на есента
Растежът на китайската стопанска система леко се охлади при започване на есента

Все отново растежът на Брутният вътрешен продукт остава над заложеното от Пекин

Ръстът на вложенията в дълготрайни активи, огромна част от който е направляван от държавното управление, пада до 7.2% - най-бавния ритъм от 1999 година насам.

Растежът на износа и вноса на Китай се забави през декември, откакто се увеличи през предходния месец, добавяйки към признаците на отслабващ стопански подтик.

Междувременно банковото кредитиране на Китай се намали на половина през декември, когато държавното управление продължи акцията си за ограничение на рисковете за финансовата система, само че банките към момента съумяха да понижат рекордната сума за годината при по-строг надзор.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР