Китайската икономика може да забави темпото си на възстановяване през

...
Китайската икономика може да забави темпото си на възстановяване през
Коментари Харесай

Китайското V-образно възстановяване може да се забави през второто полугодие

Китайската стопанска система може да забави темпото си на възобновяване през втората половина на 2020 година след мощния отскок от ниските равнища на стопански интензивност регистрирани по-рано през годината година. Това съобщи пред Си Ен Би Си Майкъл Спенсър, основен икономист за азиатско-тихоокеанския район в Deutsche Bank.

„ Китай явно излиза бързо от епидемията от COVID-19. Всички данни след средата на февруари сочат в посока на V-образно възобновяване, или най-малко по-близо до такова, от където и да е другаде “, разяснява той.

Бъдещите вероятности обаче не са толкоз ясни, счита Спенсър, който акцентира, че пандемията се отразява отрицателно „ преди всичко “ върху потреблението, защото потребителите са принудени да си стоят у дома или пък заобикалят честите излизания по лично убеждение.

„ Когато погледнете данните от Китай, като се изключи киносалоните, които към момента са затворени, и заведенията за хранене, които хората не престават да заобикалят, продажбите на дребно се възвърнаха съвсем изцяло към месец май до сезонно поправените равнища преди COVID-19 ”, споделя още той.

В резултат от възобновяване на търсенето на вътрешния пазар в Китай, растежът на икономическата интензивност ще се забави, защото ще има по-малко за наваксване до естествените равнища на икономическа интензивност.

Същевременно с това продажбите на здравно съоръжение, които способстваха доста за растежа на износа през последните няколко месеца, може да намалеят при утихване на пандемията.

Последните данни от Китай демонстрират стабилно  възобновяване на стопанската система. През юни както формалният показател на мениджърите по доставките (PMI) на Националното статистическо бюро на Китай, по този начин и частният показател индекс на Caixin/Markit, демонстрираха напредък на индустриалния бранш по отношение на предходния месец.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР