Китайската икономика е изправена пред дупка в ликвидността на стойност

...
Китайската икономика е изправена пред дупка в ликвидността на стойност
Коментари Харесай

Китайците ще изтеглят ликвидност от $400 милиарда от финансовия сектор през януари

Китайската стопанска система е изправена пред " дупка в ликвидността " на стойност 2,8 трлн. юана или към 400 милиарда $, която ще настъпи през януари, когато жителите на страната стартират да изтеглят огромни суми пари за честването на Лунната нова година, съобщи Bloomberg.

Това може да подтикне Китайската национална банка да инжектира нова ликвидност на пазарите, тъкмо както Федералният запас даде обещание да влее към 500 милиарда $ на няколко транша. Друг инструмент, който финансовата институция може да употребява, е понижаването на условията за запасите на банките, което ще освободи спомагателни средства за кредитиране.

Потенциален проблем пред централната банка обаче продължава да бъде увеличаващата се инфлация в страната. Движена от цените на храните, най-много на месото, което се изстреля в следствие от африканската чума по свинете, тя може да нарасне още повече, в случай че управляващите или комерсиалните банки внезапно внесат голямо количество юани в стопанската система.

" Цените на облигациите може да се повишат през идващия месец, в случай че Китай намали условията за запасите на банките, с цел да спре източването на ликвидността ", разяснява икономистът Томи Кси пред Bloomberg. " Централната банка би трябвало да откри решение съответно за казуса с ликвидността. Дългосрочната прогноза за задлъжнялостта ще продължава да тежи на локалната стопанска система. "

Изтеглянето на ликвидността от банките се следи постоянно при започване на новата година в Китай. Освен изтеглянето на депозитите от семействата, финансовият бранш ще разходва средства за закупуването на нови принадлежности, в това число и на държавни скъпи бумаги. Очаква се тяхната стойност да е към 40% от тези съвсем 3 трлн. юана.

Същевременно следващата година облигации на стойност съвсем 2 трлн. юана, а в настоящата обстановка може да се окаже, че изтеглянето на нов дълг за заменяне на старите отговорности ще се случи при по-високи лихвени проценти. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР