Китайската икономика е изправена пред дупка в ликвидността на стойност

Китайската икономика е изправена пред дупка в ликвидността на стойност ...

Китайците ще изтеглят ликвидност от $400 милиарда от финансовия сектор през януари.

Китайската икономика е изправена пред "дупка в ликвидността" на стойност 2,8 трлн. юана или около 400 млрд. долара, която ще настъпи през януари, когато жителите на страната започнат да изтеглят големи суми пари за честването на Лунната нова година, предаде Bloomberg.

Това може да подтикне Китайската народна банка да инжектира нова ликвидност на пазарите, точно както Федералният резерв обеща да влее около 500 млрд. долара на няколко транша. Друг инструмент, който финансовата институция може да използва, е понижаването на изискванията за резервите на банките, което ще освободи допълнителни средства за кредитиране.

Потенциален проблем пред централната банка обаче продължава да бъде увеличаващата се инфлация в страната. Движена от цените на храните, най-вече на месото, което се изстреля в резултат от африканската чума по свинете, тя може да нарасне още повече, ако властите или търговските банки изведнъж внесат огромно количество юани в икономиката.

"Цените на облигациите може да се покачат през следващия месец, ако Китай понижи изискванията за резервите на банките, за да спре източването на ликвидността", коментира икономистът Томи Кси пред Bloomberg. "Централната банка трябва да намери решение конкретно за проблема с ликвидността. Дългосрочната прогноза за задлъжнялостта ще продължава да тежи на местната икономика."

Изтеглянето на ликвидността от банките се наблюдава редовно в началото на новата година в Китай. Освен изтеглянето на депозитите от домакинствата, финансовият сектор ще разходва средства за закупуването на нови инструменти, включително и на държавни ценни книжа. Очаква се тяхната стойност да е около 40% от тези почти 3 трлн. юана.

Същевременно догодина облигации на стойност почти 2 трлн. юана, а в текущата ситуация може да се окаже, че изтеглянето на нов дълг за заместване на старите задължения ще се случи при по-високи лихвени проценти. /money.bg

Източник: dnesplus.bg