Китайската Evergrande казва, че загубите са намалели с 50% през първата половина на 2023 г., тъй като акциите се сриват

...
Evergrande Group, най-задлъжнелият строителен предприемач в света, отчете значително намаляване
Коментари Харесай

Evergrande Group, най-задлъжнелият строителен предприемач в света, отчете значително намаляване на нетните си загуби за първата половина на годината, благодарение на повишението на приходите поради "краткия бум на пазара на имоти" по-рано тази година.

Акциите му се сринаха с 87% при отварянето в понеделник, след като възобновиха търговията след 17-месечно спиране.

Evergrande заяви, че загубата му, която се дължи на акционерите, възлиза на 33 милиарда юана (4,5 милиарда долара) за периода от януари до юни, 50% спад от загубата от 66,4 милиарда юана (9,1 милиарда долара), регистрирана през същия период преди година, се казва в Неделно подаване на декларации на фондовата борса в Хонконг. Приходите са нараснали с 44% спрямо предходната година, достигайки 128,2 милиарда юана (17,6 милиарда долара).

Компанията заяви, че е "активно планирала възобновяването на продажбите и успешно се е възползвала от краткия бум на пазара на имоти, който се появи в началото на годината".

ГОРНА СНИМКА - Логото на Evergrande се вижда на жилищни сгради в Нанкин, в китайската източна провинция Дзянсу на 18 август 2023 г. Изпадналият в затруднение китайски гигант за имоти Evergrande Group подаде молба за защита от фалит в Съединените щати на 17 август 2023 г., показват съдебни документи, мярка, която защитава активите си в САЩ, докато се опитва да постигне сделка за преструктуриране. (Снимка от STRINGER / AFP) / Китай OUT (Снимка от STRINGER/AFP чрез Getty Images) TOPSHOT – Логото на Evergrande се вижда на жилищни сгради в Нанкин, в източната китайска провинция Дзянсу на 18 август 2023 г. Изпадналият в затруднение китайски гигант за недвижими имоти Evergrande Group подаде молба за защита от фалит в Съединените щати на 17 август 2023 г., показват съдебни документи, мярка която защитава своите американски активи, докато се опитва да постигне сделка за преструктуриране. (Снимка от STRINGER / AFP) / China OUT (Снимка от STRINGER / AFP чрез Getty Images) AFP/Гети изображения

Години наред базираната в Шенжен компания беше един от най-големите строителни предприемачи в Китай по продажби. Но тя взе големи заеми, за да финансира експанзията си, и изпадна в неизпълнение на задълженията си през 2021 г., предизвиквайки криза в реалния държавен сектор на Китай, който представлява цели 30% от икономиката на страната. По-рано този месец тя подаде молба за банкрут в Съединените щати.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР