Китайската държавна компания CNPC участва в преговори с Total за

...
Китайската държавна компания CNPC участва в преговори с Total за
Коментари Харесай

Китайската CNPC не бърза да се договаря за замяната на Total в иранския проект


Китайската държавна компания CNPC взе участие в договаряния с Total за замяната й в иранския план „ Южен Парс 11 “ след излизането на френската компания, само че не бърза да вземе дефинитивно решение, изключително във връзка с детайлите, излиза наяве от известие на изданието The Wall Street Journal, основано на източници.

„ Total води договаряния за предаване на каузи си от 50,1 % на китайската CNPC, която към този момент има 30 % дял в плана...Total не разчита да продаде своя дял в „ Южен Парс “ на CNPC, компанията би желала единствено да получи обезщетения за вложенията си в плана, които са от порядъка на 50 млн.долара “, цитира изданието своите източници.
Китайската компания обаче не бърза да се контракти с Total,, защото не знае по какъв начин самата тя ще може да финансира плана при условия, при които ОАЕ и Турция блокират финансовите канали под натиска на Вашингтон, означават източниците.

„ CNPC не желае да има надзорен 80% дял в плана и да получи функционалностите на негов оператор, защото в този случай компанията може да притегли вниманието на Съединени американски щати. CNPC наподобява не желае да бъде оператор “, оповестяват източниците.

„ Южен Парс “ е най-голямото в света находище на природен газ. Националната иранска петролна компания (NIOC) при започване на месец юли подписа с Total съглашение за създаването на стадий 11 на „ Южен Парс “. Сумата на контракта е за 1 милиарда $. Освен това договорът дава опция на китайската CNPC да вземе каузи на Total от 50,1 %, в случай че френската компания излезе от плана. Сега каузи на CNPC в „ Южен Парс “ е 30 %, а 19,9 % държи иранската компания Petropars. За излизането на Total от плана под натиска на Съединени американски щати стана ясно в понеделник.
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп заяви на 8 май за излизането на страната от съглашението по нуклеарната договорка с Иран, за обновяване на старите наказания и въвеждането на нови на два стадия – през август против автомобилния бранш и през ноември против енергийния бранш.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР