Китайската Country Garden е изправена пред краен срок за плащане, след като два пъти избегна неизпълнение

...
Изпадналият в затруднение китайски строителен предприемач Country Garden е изправен
Коментари Харесай

Изпадналият в затруднение китайски строителен предприемач Country Garden е изправен пред още един тест за ликвидност с краен срок за плащане на 15 милиона долара лихви, свързани с офшорни облигации, след като избегна неизпълнение в последната минута два пъти този месец.

Най-големият частен строителен предприемач в страната, чиито финансови проблеми влошиха перспективите пред сектора на имотите и накараха Пекин да разкрие набор от мерки за подкрепа, ще има 30-дневен гратисен период след крайния срок в понеделник за плащане на купона, преди той да бъде разгледан в по подразбиране.

Ако Country Garden не успее да плати 15 милиона щатски долара преди гратисния период да изтече в средата на октомври, главницата ще стане изискуема незабавно и всяко неуспех за обслужване на облигацията ще задейства условия за кръстосано неизпълнение по друг кредит, каза Сандра Чоу, съпр. - ръководител на азиатско-тихоокеанските изследвания в CreditSights.

„Ще бъде наистина трудно“ за Country Garden да изпълни задълженията си по дълга поради падащите парични нива в момент, когато продажбите на имоти във втората по големина икономика в света остават много слаби, каза Чоу.

Говорител на Country Garden не отговори веднага на искане за коментар от информационната агенция Reuters в понеделник относно последното задължение за изплащане на дълга.

Country Garden миналия месец предупреди за рискове от неплатежоспособност, ако финансовите резултати продължат да се влошават. Има 108,7 милиарда юана (14,9 милиарда долара) дълг, дължим в рамките на 12 месеца, но парични средства от около 101 милиарда юана (13,9 милиарда долара) към юни.

Избегна неизпълнение, като спечели одобрението на кредиторите си за удължаване на плащанията по частни облигации на сушата в голямо облекчение за изпадналия в затруднение китайски предприемач, както и за засегнатия от кризата имотен сектор.

Програмистът през август пропусна купонни плащания на стойност $22,5 млн., обвързани с двудоларови облигации, но успя да прехвърли средства преди края на гратисния период този месец, избягвайки неизпълнение.

Миналата седмица притежателите на облигации на борда се съгласиха да удължат изплащането на седем други облигации на Country Garden с три години.

Акциите на Country Garden, един от малкото големи китайски предприемачи, които не са просрочили дълговите си задължения, се търгуваха с почти 1 процент нагоре в понеделник в Хонконг.

Много кредитори смятат, че Country Garden ще трябва да преструктурира своя офшорен дълг, ако скоро не получи ликвидна подкрепа.

Някои офшорни кредитори на Country Garden са започнали преговори с базираната в Ню Йорк адвокатска кантора Kobre & Kim LLP и базираната в Лондон Ashurst и обмислят формирането на групи, ако строителният предприемач иска да преструктурира дълга си.

Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР