Китайската банка Minsheng Banking Corp. е най-лошо представящата се банка

...
Китайската банка Minsheng Banking Corp. е най-лошо представящата се банка
Коментари Харесай

Коя е най-лошо представящата се банка в света

Китайската банка Minsheng Banking Corp. е най-лошо представящата се банка съгласно настоящ рейтинг на Bloomberg, оповестен от изданието. Тя беше една от главните жертви на дълговата рецесия с недвижими парцели, която раздруса най-голямата стопанска система в Азия.

Акциите на Minsheng паднаха с 31 % за 12 месеца заради възходящия дълг по заеми. Това е най-лошият резултат в , който включва 155 финансови институции от цялостен ​​свят, отбелязва изданието.

Банката е учредена през 1996 година като първият неправителствен заемодател в Китай. Сега Minsheng уточни изчистването на дълга на кредитополучателите като главен приоритет за 2022 година Институцията също по този начин възнамерява да понижи на половина заплатите на някои чиновници.

Тежкото състояние на банката се задълбочава и от следствията от репресивните ограничения, подхванати от президента Си Дзинпин във връзка с недвижимите парцели. Общо Minsheng е отпуснала към 130 милиарда юана (20 милиарда долара) на високорискови строителни бизнесмени. Ще бъдат нужни години банката да се оправи с неприятните задължения, споделят специалисти.

„ Стремежът към висок напредък и възвръщаемост за частните й акционери тласна банката към огромен брой високорискови вложения “, сподели шефът на основаната в Пекин капиталова банка Chanson & Co. Шен Мън. Minsheng е един от най-големите кредитори на авариралия предходната година китайски колос за неджими парцели Evergrande с поръчителство от 29 милиарда юана (над 4 милиарда долара).

Minsheng също по този начин е била главен заемодател на други проблематични бизнесмени в сферата на недвижими парцели, измежду които  China Fortune Land Development Co., Sichuan Languang Development Co. и Tahoe Group Co. Към 30 юни банката е издала общо 417 милиарда юана (65 милиарда долара) заеми за недвижими парцели от началото на 2021 година, което е съвсем двойно повече от равнището преди пет години.

Към терзанията на вложителите се прибавят въпроси по отношение на корпоративното ръководство на Minsheng. През последните три години банката е глобена най-малко три пъти с санкции от по 100 милиона юана (15 милиона долара) всяка - повече от всеки от нейните съперници.

Връзката на банката с един от най-големите й акционери, China Oceanwide Holdings Ltd. Лу, също изненада анализаторите. Minsheng е предоставила на Oceanwide кредитна линия от 21,6 милиарда юана (3 милиарда долара) през декември, откакто компанията разгласи дефолт по облигации, деноминирани в долари.

По-рано Evergrande не съумя да изплати задълженията си, което стана причина рейтинговата организация Fitch да намали рейтинга на компанията до " механически банкрут ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР