Китайската армия е най-голяма в света по брой на личния

...
Китайската армия е най-голяма в света по брой на личния
Коментари Харесай

Засилването на китайската армия в числа - над 2 милиона войници и 350 ядрени бойни глави

Китайската войска е най-голяма в света по брой на персоналния състав и втора по бюджет, а през 2023 година следва и нарастване със 7,2 на 100, заяви в неделя държавното управление - по този начин страната ще получи опция да продължи модернизацията на своите въоръжени сили.

Народоосвободителната войска (НОАК) твърди, че има напълно " защитителен темперамент ", само че друга нейна задача е да утвърждава претенциите на Китай за суверенитет пред прилежащите страни и да се тренира за вероятно навлизане в Тайван.

Ето главните неща, които би трябвало да се знаят за нея:

Личен състав

През последното десетилетие той бе мощно скъсен в границите на акция за рационализация, професионализация и оптимизация на разноските.

Днес НОАК наброява 2 035 000 военни, сочат данни на английския изчерпателен Институт за стратегически проучвания (IISS – Institute for Strategic Studies).

В сухопътните сили служат 965 000 от тях, във военновъздушните – 395 000, във военноморските – 260 000, а още 120 000 – в ракетните войски със стратегическо предопределение.

Президентът Си Дзинпин прикани армията да приключи модернизацията си до 2035 година и към 2050 година да стигне " международна класа ".

Ядрени бойни глави

Китай разполага с към 350 нуклеарни бойни глави по сведения на Стокхолмския интернационален институт за проучване на проблемите на мира (СИПРИ) от 2022 година

Запаси, надалеч по-малки от тези на Съединени американски щати (5428) и на Русия (5977), само че по-големи, в сравнение с има Обединеното кралство (225) или Франция (290) съгласно същия източник.

Американското министерство на защитата прочее упрекна през ноември Пекин, че счита до 2035 година да усили нуклеарния си боеприпас до 1500 бойни глави.

Противно на Съединени американски щати Китай се ангажира в никакъв случай да не употребява пръв нуклеарни оръжия – в случай че самичък не бъде атакуван с такива.

Самолетоносачи

Китай има три самолетоносача, от които единствено два са годни за употреба сега. Третият минава морски тествания.

Излитането и кацането на самолети върху палубите им обаче са комплицирани интервенции, изискващи да бъдат подготвени доста водачи – прекомерно нескончаем развой.

Докато Съединени американски щати разполагат по данни на Института за стратегически проучвания с 11 самолетоносача – кораби, допустимо най-подходящи за проява на мощ.

Бази в чужбина

Китай има една-единствена военна база в непозната страна (Джибути), предопределена съгласно него основно за антипиратски интервенции в района. Съединените щати пък държат стотици по света.

Китайското военно наличие в чужбина е лимитирано, като се изключи присъединяване в мироподдържащи задачи на Организация на обединените нации.

Военновъздушни сили

Въоръжаването им напредва с високо движение – те получават по-специално нови стелт изтребители като Джей-16 и най-много Джей-20 – самолети, чието годишно произвеждане съгласно Института за стратегически проучвания " евентуално се е удвоило " през последните три години.

Пентагонът твърди в отчет, че Китай " бързо догонва въздушните сили на Запада ".

Най-голямата военна марина в света?

Понякога показват Китай като първата военноморска мощ в света, изпреварваща по брой на корабите Съединени американски щати.

Китайският боен флот обаче разчита най-вече на кораби от по-малки видове и към момента е надалеч от мощта на американския.

В конкуренция със Съединени американски щати

От 80-те насам, с помощта на мощно възходящия си през годините Брутният вътрешен продукт, Китай отпуска от ден на ден средства за рационализиране на армията си.

" Някои военни формирования са измежду най-добре подготвените и екипираните в света, само че други към момента изостават с десетилетия ", акцентира пред Агенция Франс Прес Никлас Сванстрьом, шеф на Института за политики по сигурността и развиването (Institute for Security and Development Policy) в Стокхолм.

Задачата на НОАК в общи линии се лимитира до отбрана на претенциите на Китай за суверенитет върху погранични области и поддържане на подготвеност да попречва възможна интервенция на Съединени американски щати в района.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР