Китайската аерокосмическа научно техническа корпорация (CASC) изстреля ракетата носител Чанчжън-11

...
Китайската аерокосмическа научно техническа корпорация (CASC) изстреля ракетата носител Чанчжън-11
Коментари Харесай

Китай първи изстреля ракета носител от морска платформа

Китайската аерокосмическа научно техническа корпорация (CASC) изстреля ракетата притежател Чанчжън-11 от морска платформа в Жълто море. Reuters добавя, че в близко бъдеще CASC възнамерява да реализира изстрелвания на ракети в космоса от бреговете на страната към екватора, което ще усили потребния товар, който ракетата може да извежда в космоса.

Традиционните ракети носители се изстрелват от наземни ракетни площадки. Но има планове за изстрелване на ракети в космоса от морето или океана. Този метод е софтуерно доста по-сложен, само че има съществени прерогативи с помощта на опцията за изстрелване на ракети носители от екватора. Главното предимство е увеличената маса на потребния товар. Линейната скорост на въртене на Земята е доста по-висока на екватора спрямо по-близките до полюсите райони. Освен това, в случай че би трябвало да бъде изведен в космоса спътник с нулева инклинация, при изстрелване на ракетата от отдалечени от екватора райони е належащо бустерът да изразходва повече сила за смяна на инклинацията. И още, по този метод могат да се избира място на изстрелване, отдалечено от обитаеми места.

Създаденият от CASC морски космодрум е морска полупотопена платформа с дължина 110 метра и ширина 80 метра. В центъра на платформата се намира стартовата площадка, на която още на пристанището се конфигурира ракетата. В този съответен случай е изстреляна ракета с четири степени, която може да извежда в низка орбита потребен товар до 700 кг.



При изстрелването се употребява известното последно време „ студено изстрелване “ при което ракетата се издига във въздуха с помощта на основаното налягане в стартовата площадка, а ракетата включва личния си мотор по-късно, когато към този момент се намира във въздуха.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР