Китайска подводница се спусна на 10 909 метра в Марианската

...
Китайска подводница се спусна на 10 909 метра в Марианската
Коментари Харесай

Китайска подводница се спусна до най-дълбокото място в света

Китайска подводница се спусна на 10 909 метра в Марианската котловина - най-дълбокото място на света, което се намира в Тихия Океан, написа "БНТ ".

Екипажът й доближи сполучливо по този начин наречената "Бездна на Чалънджър " и изпрати видеоматериал.

Екипажът на подводницата е правил изследвания и събирал данни в продължение на шест часа. Достигането на дъното е от особена значимост.

"Тъй като "Фъндоуджъ " към момента беше на скорост, като стигна дъното, подводницата подвигна утаен земен слой по доста впечаляващ метод, като морски облак. Това ни дава някои инструкции за околната среда ", изясни ръководителят и главен откривател Пън Ксиаотонг.

Първият извод, съгласно учените е, че седиментът в региона е доста ровък, по тази причина елементарно може да бъде взет. Вторият факт е, че частиците в този пласт може да са по-малки от два микрона в диаметър. Освен това пластът не се е движел доста бързо, разпръснал се е доста постепенно, а това демонстрира, че водната бликам в "Чалънджър Дийп " или "Бездната на Дийп ", най-дълбоката част на океана, не се движи доста бързо.

"Фъндоуджъ " е нов модел китайска научна подводница, употребена първо през 2016-а. На борда й могат да работят трима откриватели на дълбочина над 10 000 метра.

Предишният китайски връх е от юни 2012-а. Тогава първата ръководена от хора дълбоководна подводница, кръстена на митичен морски змей, се спуска на малко над 7 000 метра дълбочина в Марианската котловина.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР