Китайката Цзю Вънцзюн защити за втори път световната си титла

...
Китайката Цзю Вънцзюн защити за втори път световната си титла
Коментари Харесай

Цзю Вънцзюн защити световната си титла по шахмат при жените

Китайката Цзю Вънцзюн отбрани за повторно международната си купа по шахмат при дамите. В приключилия в петък мач против рускинята Александра Горячкина, който се организира в Шанхай и Владивосток, 28-годишната Вънцзюн се наложи с 8,5:7,5 точки след тайбрек.
Редовните 12 партии типичен шахмат завършиха при тъждество 6:6 точки, а в спомагателните четири по интензивен шах Вънцзюн се наложи с 2,5:1,5 точки.

Решителният пробив китайката реализира в третата партия на съкратена контрола. Тогава с белите фигури тя завоюва за 45 хода, а ремите в другите три партии от плейофа и помогнаха да резервира купата си.

Победата на Цзю Вънцзюн затвърждава китайската доминация в женския шахмат в последните три десетилетия. След 1990 година единствено в границите на девет години короната е била владеене на шахматистки от останалата част на света. Последната международна шампионка, която не е от Китай, бе украинката Мария Музичук в интервала 2015-2016 година. Цзю Вънцзюн е номер 1 при дамите от май 2018 година. / БТА
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР